Chicklit of feelgood?

Laatste reactie 06/11/2020 20:32 door Nanda
· Markeren als ongelezen
Lianne Reijntjes 1 jaar geleden geplaatst
Wat is het nou, chicklit of feelgood? Het zijn twee termen die nog wel eens door elkaar worden gehaald, maar beiden hebben het over hetzelfde genre.

Chicklit is een nogal verouderde term. Vijftien jaar geleden was het nog vol in gebruik, maar nu word ik er eerlijk gezegd een beetje kriebelig van als mensen dat woord gebruiken. 'Lianne heeft een chicklit geschreven!' of 'Ik schrijf een chicklit!' Zelfs gisteren nog, toen ik in een online meeting zat en er een poll uitging: in welk genre schrijf jij? Wat denk je? Juist, chicklit in plaats van feelgood. Nee, ik schrijf geen chicklit, maar bij gebrek aan betere opties had ik die toch maar aangeklikt.

Waarom ik het geen fijn woord vind? Het is in principe gewoon een ander woord voor feelgood, maar toch voelt het niet hetzelfde. Bij chicklit denk ik vaak aan die Bridget Jones- en Sex and the city-achtige verhalen, over vrouwen wiens leven in het teken staat van schoenen, wijn drinken en de juiste man te vinden. Daar draait hun leven om, de juiste man vinden. Vaak vrouwen die het helemaal gemaakt hebben in The City, de mooiste appartementen hebben en alleen maar Gucci-tassen en Prada-jurkjes in hun kast hebben hangen. Oftewel: geen erg realistische personages, als je herkenbaarheid wilt in je verhaal.

Dit waren verhalen die wellicht vijftien jaar geleden aan de orde van de dag waren, maar anno 2020 is het hele genre gelukkig veranderd. Het genre 'chicklit' werd vervangen door 'feelgood'. Het woord zegt het al: verhalen waar je je goed bij voelt. Verhalen waarmee je je met het hoofdpersonage kan identificeren, alsof het je beste vriendin is. Meiden en vrouwen die écht iemand zijn en een ontwikkeling doormaken, en die zien dat het leven echt niet alleen maar draait om wijn, shoppen en onbereikbare mannen. 

Dus zoals deze community het ook zegt: feelgoodboeken. Géén chicklit. En als iemand die term nog gebruikt, wijs ze er dan vriendelijk op. Alleen zo kunnen we dat vooroordeel over dat voorspelbare clichégenre laten verdwijnen :)

Liefs,
Lianne
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Wat leuk! Dit linkt aan de discussie die Corina Koolen heeft aangezwengeld met haar onderzoek naar verschil tussen mannen- en vrouwenboeken. Bij de mannen heet het vnl 'roman', maar de vrouwen hebben tal van deelgenres op hun schouders gekregen – met daardoor alle problemen om een breed lezerspubliek te kunnen aanspreken.

@eliseprins​ maakt voor ons een blogreeks over de problemen die vrouwelijke auteurs hiermee sinds jaar en dag hebben gehad. Ze heeft Corina ook geïnterviewd over het resultaat van haar onderzoek: 'Dit is geen vrouwenboek'.

Onze naam 'feelgoodboeken' stuit ook op vooroordelen, over 'damesromannetje', romantiek en 'bouquetreeks', maar wij hebben die expres gekozen. We doelen op: leesplezier. Boeken waarbij je je goed voelt om ze te lezen. In de hoop een steentje bij te dragen aan de emancipatie van de vrouwelijke auteur. Wordt vervolgd!
reactie op @nandaroep:
Veronique Janssen Ik lees graag Bouquetreeksen en ik heb een heerlijke verzameling boeken. Geen geheim meer. Het idee dat het  'maar' een damesromannetje is, vind ik irritant. Het is ook een verhaal en er zit net zoveel liefde, energie, plezier in als ieder ander boek. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Ik krijg ook de kriebels van het woord 'chicklit'. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het een soort geuzennaam is. Door de 'literairen' bedacht voor boeken die niet in hun straatje pasten... 
Eigenlijk ben ik een beetje tegen het gebruik van genres in het algemeen. Het beïnvloedt je mening al voordat je een boek hebt gelezen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een boek niet leest!
reactie op @eliseprins:
Veronique Janssen Ja! Ik ben het zo met je eens! 

Ik hoor heel vaak dat een boek niet gelezen wordt, omdat het een thriller, feelgood, roman etc. is. Zo jammer. Het gaat toch om de verhalen? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Wij noemen de 'literairen' sinds jaar en dag de 'literatureluurs'. ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lianne Reijntjes Hé, dat is ook een leuke! :)
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Vanmiddag had ik er een lang en instemmend gesprek over met Chantal van Gastel. Zij komt onze gelederen versterken – ik ben zo blij!!

Schrijvers maken zich druk over het feit of ze feelgood of chicklit of 'roman' zijn, en ook uitgevers houden zich ermee bezig. Uit onderzoek weten we nu dat dit met name bij vrouwelijke auteurs gebeurd, die mede hierdoor tot steeds kleinere hokjes worden veroordeeld. Gelukkig kunnen we hier met Feelgoodboeken.nl iets tegen gaan doen! ?
#allebeetjeshelpen
reactie op @nandaroep:
Lianne Reijntjes Wat leuk zeg! :) Hopelijk kunnen we zo met z'n allen iets doen aan dat vooroordeel!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Als we dit volhouden, gaat dat zeker lukken!! ?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Marieke Scheers 1 jaar geleden geplaatst
Het is iets waar we op de Hebban spot Fabulous Feelgood al drie jaar voor ‘strijden’. Feelgooed is inmiddels veel meer dan enkel een luchtig verhaaltje over liefde. Steeds meer (Nederlandse) schrijfsters durven het aan om pittige onderwerpen te gebruiken en toch een verhaal met een fijne einde te schrijven. Bijvoorbeeld Marina Folkers, Wendy Brokers, Gaby Rasters, maar ook de laatste van Gillian King. Romantische boeken met een bite! Ik hou daar erg van.
reactie op @mariekescheers:
Lianne Reijntjes Precies dat inderdaad, zo probeer ik ook mijn verhalen te schrijven. Feelgood, maar met een serieuze ondertoon. En toch een goed einde :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Gisteren besprak ik met Chantal van Gastel hoe uitgevers - en daardoor ook auteurs - zich druk maken over de verschillen tussen feelgood, chicklit, een romantisch verhaal of zelfs de feelgoodroman... En hoe dat uiteindelijk alleen maar ertoe leidt dat vrouwelijke auteurs elkaar met argwaan bekijken en hoe lezers er onzeker van worden en niet weten wat ze moeten kiezen...
Dat, terwijl er voor mannen niet zoveel hokjes zijn verzonnen. Het is voor Feelgoodboeken.nl zeker een missie om dat te doorbreken. We zijn allemaal goed en goed genoeg!! ?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 November 2020 om 16:01
Aantal lezers 9
Aantal reacties 13