Corina Koolen - Dit is geen vrouwenboek

Laatste reactie 09/11/2020 15:43 door Elise
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Titel: Dit is geen vrouwenboek. De waarheid achter man-vrouw-verschillen in de literatuur
Auteur: Corina Koolen
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 9789402705577
Verschenen in september 2020.

Dit boek is te koop in onze webshop! Klik hier!


"Is een midlifecrisis bij een man literairder dan de menopauze bij een vrouw?"


Ik ben normaal niet zo'n non-fictie lezer, maar sommige onderwerpen kan ik niet laten liggen. Normaal is dat religie, maar vandaag heb ik iets heel anders voor je. Dit is geen vrouwenboek, de waarheid achter man-vrouw-verschillen in de literatuur geschreven door Corina Koolen. Als er iemand gaat publiceren over de positie van de vrouw in de literaire wereld, dan wil ik er alles over weten!

In Dit is geen vrouwenboek vertelt Koolen over het onderzoek dat zij gedaan heeft. Eerst voor haar proefschrift Reading beyond the female dat zij afrondde in 2018 en later voor de verdere uitwerking van haar proefschrift in dit boek. Stap voor stap neemt Koolen je mee. Ze legt uit wat ze precies gedaan heeft, vertelt je de resultaten en zet daarbij ook de mogelijke interpretaties op een rijtje. Heerlijk helder, heerlijk transparant. Leerzaam en met een fijne dosis humor van tijd tot tijd.
Zo bewijst Koolen dat er wel degelijk sprake is van scheve verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs. Laat ze je daarna met de gebakken peren zitten? Natuurlijk niet. Koolen biedt ook suggesties hoe we het probleem aan zouden kunnen pakken, zonder daarbij belerend of dwingend te klinken.

"Als literatuurliefhebbers zouden we er goed aan doen ons het volgende in de oren te knopen: vrouwen zijn geen genre. Liefde is geen onderwerp uitsluitend van 'vrouwenboeken'. En echte genre romans, zoals chicklits, zouden we met literaire romans moeten vergelijken op grond van inhoud, niet op basis van aannames."


Wat je er dan vervolgens mee doet is aan jou. Natuurlijk hoop ik dat een dergelijk boek als Dit is geen vrouwenboek ons wakker zal schudden. Er zijn zoveel goede vrouwelijke auteurs die simpelweg niet in beeld komen. Wat je kunt doen? Begin maar eens met het lezen van Dit is geen vrouwenboek!
Lianne Reijntjes 1 jaar geleden geplaatst
Ohh dus dit is dat boek! Klinkt heel interessant. Eigenlijk moeten we deze niet hier, maar in alle 'mannencommunity's' aanprijzen ;)
reactie op @liannereijntjes:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Echt een aanrader hoor!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 November 2020 om 18:43
Aantal lezers 8
Aantal reacties 3