De dochters van Fontana - Lori Nelson Spielman

Laatste reactie 11/06/2020 20:18 door Bianca
· Markeren als ongelezen
Marieke Scheers 2 jaar geleden geplaatst
Lori Nelson Spielman is schrijfster van feelgoodromans. Ze kiest vaak voor een verhaallijn waarbij een jonge vrouw de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ook in haar nieuwste roman De dochters van Fontana (2020) is dat weer terug te vinden.


Emily Fontana is het lelijke eendje van de familie Fontana. Ze woont en werkt in de Italiaanse patisserie zaak van haar oma en haar vader, draagt een lelijke bril die inmiddels ‘vintage’ kan worden genoemd en vormloze kleding. Haar moeder is overleden toen ze twee was en daarna is ze opgevoed door haar strenge oma Nonna Rosa. Ze werkt onzichtbaar in de keuken en vindt dat prima. Dat haar zus en haar oma over haar heenlopen en misbruik van haar maken lijkt haar niet te deren. Het heeft alles te maken met de “Fontana vloek”, waarbij alle tweede dochters nooit liefde zullen kennen en niet trouwen en ze heeft zich daarbij neergelegd.


Maar dan komt er een brief van de zus van Nonna Rosa, de verguisde zus Paolina/Poppy Fontana. Ook een tweede dochter en nooit getrouwd, die vraagt of Emily met haar naar Italië wil voor een week, samen met nichtje Lucy. Zoals verwacht verbiedt Nonna haar te gaan, en ze weigert gehoorzaam in eerste instantie. Maar er lijkt iets in haar wakker geschud en ze gaat toch. Het wordt een reis die alles veranderd.


Lori Nelson Spielman heeft het talent om de personages zo te beschrijven dat ze gaan leven en de situaties zo te schetsen dat je er als lezer middenin staat. Of dat nu de winkel in New York is, of de natuur van Italië, alles leeft. Je proeft en ruikt en voelt alles. Emily is 29, maar is totaal onervaren op elk gebied. De acht jaar jongere Lucy probeert zo hard zichzelf te ontdekken, dat ze niet meer weet wie ze is, en tante Poppy is werkelijk geweldig. Ze is wijs en lief en heeft een duidelijk doel voor ogen. Hoezo onmogelijk? Niet is onmogelijk, alles is mogelijk is dan ook haar motto dat in het hele boek doorklinkt.


Zowel Lucy, maar vooral Emily veranderen door de reis, worden zelfbewuster en ontdekken zichzelf. Maar dat is maar een onderdeel van dit boek. Het verhaal van de vloek van de Fontana dochters en het geheim dat tante Poppy al zolang met zich meedraagt is werkelijk hartverscheurend. Het gaat over echte liefde en verraad, over emigratie naar Amerika en de breuk tussen zussen. Gedurende de reis vertelt Poppy haar verhaal aan haar nichtjes.


Van begin tot einde weet de schrijfster de lezer te boeien, met kleine stukjes informatie over het verleden, maar ook door mee te laten leven met Lucy en Emily en te zien hoe deze jonge vrouwen zich ontwikkelen. Tel daarbij op de mooie natuur en cultuur van Italië en het is compleet. Het verhaal heeft nog een paar interessante twists en is daardoor lekker onvoorspelbaar.


De dochters van Fontana is werkelijk een heerlijke roman die je als lezer niet loslaat en waarbij het genieten is van begin tot einde. Het zit vol liefde, maar bevat ook drama en het is een geweldige roadtrip met humor en af en toe verdriet. Lucy, Poppy en Emily zijn geweldige personages waar je van gaat houden en die ook na het lezen nog bij je blijven. En na het lezen weet je: Niets is onmogelijk.
Nanda Roep 2 jaar geleden geplaatst
Super, dat ziet eruit als een heerlijk boek! Ik heb het alvast naar FB ingepland en binnenkort staat het te koop in onze webshop! ?(Algemeen bericht: Wil je sneller? Stuur me ajb een mailtje met je bestelling: info@nandaroep.nl)
Conny Schelvis 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb al eerder boeken van haar gelezen en het zijn heerlijke verhalen. Deze titel ga ik ook snel opzoeken 
Veronique Janssen 2 jaar geleden geplaatst
Hoppa! Op mijn lijstje!
Bianca Brummelhuis 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb gisteren het e-book gekocht. Ik ben benieuwd!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 May 2020 om 07:53