De hele dag schrijven

Laatste reactie 23/09/2021 20:02 door Veronique
· Markeren als ongelezen
Marina Folkers 9 maanden geleden geplaatst
'Zit je nou de hele dag te schrijven?' Die vraag krijg ik weleens van lezers. Laat ik eens gaan vertellen hoe ik mijn dagen vul.
Het schrijven van een boek is natuurlijk wel de basis. Je krijgt een idee en dat ga je uitwerken tot een heel boek. Dit is heeeel veel schrijfwerk. Hetzelfde boek schrijf je wel drie keer, als het niet meer is!
Maar daarnaast moet ik natuurlijk ook e.e.a. uitzoeken. De ene roman vergt meer research dan de andere.
Bij Ik hou je vast had ik een bijzonder moeilijk thema, waar erg veel (psychologisch) onderzoek voor nodig was. Bij Meer dan ooit putte ik met name uit eigen ervaring, hoewel het thema wel iets aan research vergde, maar dit was minder intensief dan bij Ik hou je vast. Dit gold ook voor mijn eerste drie feelgoods. Soms moest ik bijvoorbeeld meer weten over de plek waar het verhaal zich afspeelde, of andere bijkomende zaken. Voor mijn historische feelgood Het hart van Weshley Castle heb ik weer heel andere research gedaan. Omdat het verhaal zich afspeelt in de geschiedenis, moest ik daar uiteraard heel veel over lezen en onderzoeken. Ik heb veel gelezen over de Engelse geschiedenis, meer dan nodig was voor het verhaal. Dat is weleens een nadeel van research. Je ontdekt soms zo veel interessante dingen, dat je van het ene in het andere duikt. En alles is even boeiend!
Redactie is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk als schrijfster. Als ik mijn script inlever bij de uitgever, gaat de redactie dit nakijken. Het verschilt weer per boek of er daarna veel moet gebeuren.
Bij mijn historische feelgood vroeg mijn redactrice bijvoorbeeld hier en daar om de historische context wat uit te werken. Dan duik je opnieuw in de geschiedenis en ga je er vervolgens mee aan de slag. Als ik alle commentaren heb verwerkt, de foutjes heb aangepast, dan kijkt de redacteur dit nog een keer na. Daarna krijg ik de auteursproef. Dit betekent dat ik de hele tekst nogmaals moet doornemen om te kijken of er nog foutjes in staan en of er nog iets aangepast moet worden. Dit gaat de redactie weer verwerken, waarna ik de tweede auteursproef krijg. Deze proef gaat dan ook naar de corrector. Dat is iemand die de puntjes op de i gaat zetten. Staan alle komma’s goed? Staan er geen typfoutjes meer in? Als dit klaar is, krijg ik de allerlaatste versie terug voor een laatste check. En dan kan het document naar de drukker.
Wat voor mij ook iedere keer weer terugkomt is het organiseren van de alternatieve blogtour. Normaal gesproken organiseert de uitgever zo’n blogtour, maar omdat mijn blogtours anders zijn dan normaal en ik het zelf leuk vind om te doen, laat de uitgever dit aan mij over.
Verder heb ik af en toe een overleg met mijn redacteur, krijg ik verzoekjes binnen voor interviews, schrijf ik een tekst voor de achterflap, moet ik nadenken over een titel, krijg ik een verzoek voor een kort verhaal dat de volgende dag af moet zijn (ja, is echt gebeurd!), lees ik soms scripts van aankomende auteurs, schrijf ik stukjes zoals deze, mag ik meedenken over de covers van mijn boeken, moet ik een synopsis schrijven voor een nieuw boekidee en last but not least reageer ik op berichtjes die ik van lezers krijg. Ik vergeet vast nog wel wat!
Al deze zaken volgen elkaar niet altijd even netjes op, was dat maar waar! Soms komt alles tegelijk en heeft alles ineens een deadline.
Kortom, ik zit veel achter mijn laptop, maar ik ben lang niet altijd bezig met schrijven.
Lianne Reijntjes 9 maanden geleden geplaatst
Leuk om te lezen! Eigenlijk moet je nog best veel doen als je bij een uitgeverij zit. Ik doe het in eigen beheer en dacht dat dat al veel was! Maar inderdaad, met alleen schrijven houdt het niet op. Denk dat schrijven misschien zelfs maar een klein percentage is van alles wat erbij komt kijken.
reactie op @liannereijntjes:
Marina Folkers Het verschilt heel erg per uitgeverij en per auteur. Ik vind het erg leuk om mee te denken met de cover en de achterflap. De uitgever was dit niet gewend van de andere auteurs! Vaak laten die dat soort zaken over aan de uitgever. Idem voor een blogtour. En sommige uitgevers willen absoluut niet dat je je bemoeit met de cover en auteurs hebben er helemaal niets van de vinden. Dit geldt soms ook voor de titel en de achterflap. Gelukkig krijg ik wel die ruimte bij Z&K.
Maar in eigen beheer heb je flink veel meer op je bordje. Dat is duidelijk!

9 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 9 maanden geleden geplaatst
Wat een leuk inkijkje, Marina! Inderdaad ben je al schrijver toch met véél meer bezig dan mensen verwachten, hè? (Ik was zelf ook zo'n auteur die zich altijd overal mee bemoeide – heerlijk!)
Veronique Janssen 9 maanden geleden geplaatst
Dit vond ik leuk om te lezen! 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 September 2021 om 15:45
Aantal lezers 9
Aantal reacties 4