De onderstroom - Benjamin Myers

Laatste reactie 01/08/2021 16:12 door Bianca
· Markeren als ongelezen
Bianca Brummelhuis 10 maanden geleden geplaatst
Titel: De Onderstroom

Auteur: Benjamin Myers

Uitgever: Nieuw Amsterdam

ISBN Paperback: 9789046828205

ISBN e-book: 9789046828212


Waar gaat het verhaal over?


Engeland, kort na de Tweede Wereldoorlog. De zestienjarige Robert Appleyard verlaat het mijnstadje waar hij woont, op zoek naar werk en avontuur. Als hij bij de oostkust aankomt, ontmoet hij Dulcie Piper. Dulcie is drie keer zo oud als hij en woont met haar herdershond Butler in een gammel huisje. Ze is een ongewone, zeer onafhankelijke en slimme dame, die houdt van drank, lekker eten en harde grappen. Robert werkt in de tuin en Dulcie kookt voor hem. Terwijl Robert voor het eerst proeft van gebakken kreeft en poëzie, ontstaat er een onverwachte vriendschap die hun levens voorgoed zal veranderen.


Wat ik ervan vond


Ik vind dit echt een prachtig boek. De schrijfstijl is erg poëtisch, daar moet je je aandacht wel goed bij houden. Maar de omschrijvingen van de natuur en de dingen die Robert meemaakt zijn geweldig. De schrijver gebruikt mooie woorden, maar wordt niet langdradig. Hij gebruikt precies genoeg woorden om duidelijk te maken wat hij bedoelt, zonder zich te verliezen in teveel details.


De sfeer in het boek is fijn. Het is echt wel een feelgood boek. De hoofdpersoon schrijft zijn verhaal op aan het eind van zijn leven en je voelt zijn nostalgie wel, maar hij kijkt met liefde terug op zijn tijd met Dulcie. Verdriet en rouw spelen een rol in het boek, maar verzoening en heling ook.


Robert leert veel van Dulcie in de tijd dat hij bij haar is. Zij daagt hem op alle manieren uit. Ze geeft hem poëzie te lezen die hij onmogelijk meteen kan begrijpen. Ze praat tegen hem in woorden die hij eigenlijk niet kent. En ze daagt hem uit om uit zijn schulp te kruipen, voor zichzelf op te komen en niet voor alles sorry te zeggen. Ook leert ze hem zijn vooroordelen te herkennen en dingen van een andere kant te bekijken. Dit heeft tot gevolg dat Robert een enorme groei doormaakt en dat is erg mooi om te lezen. Andersom helpt Robert Dulcie het verleden onder ogen te zien en haar angsten te confronteren.


Er is in dit boek een grote rol weggelegd voor poëzie. Niet alleen zit er poëzie in bijna alle zinnen, ook staan er mooie gedichten in het boek zelf. Achter deze gedichten zit een verhaal, dat langzaam duidelijk wordt.


Wat me wel opviel is dat de oudere Robert zijn huidige woordenschat gebruikt om de gedachten van de jonge Robert te omschrijven. Dat klopt voor mijn gevoel niet helemaal, want veel woorden die de jonge Robert nu in de mond gelegd krijgt, kende hij toen nog niet. Maar de schoonheid van de woorden die nu gebruikt worden, maakten dat voor mij helemaal goed.


Ik vond dit een heel goed boek. Het is zeer goed geschreven en het verhaal is erg meeslepend. Ik voelde een grote liefde voor de personages en voor de omgeving waarin het zich afspeelt. Ik ben in ieder geval enthousiast.


.


Elise Prins (Zoefff en Chaos) 10 maanden geleden geplaatst
Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent, Bianca!! Het spat er vanaf! Ben nu nog benieuwder naar dit boek. 


(Is dat een woord? Benieuwder?)
reactie op @eliseprins:
Bianca Brummelhuis Nieuwsgieriger is wel een woord. Benieuwder weet ik ook niet haha. Maar het is inderdaad een mooi boek en ik ben enthousiast.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 August 2021 om 14:13