de stroopwafelshop - Astrid Harrewijn

Laatste reactie 04/08/2021 16:50 door Conny
· Markeren als ongelezen
Conny Schelvis 2 jaar geleden geplaatst
Titel      de stroopwafelshop
auteur   Astrid Harrewijn
isbn      789022587225
uitg       de Boekerij 

Bestel dit boek op Feelgoodboeken.nl: https://nandaroep.nl/product/de-stroopwafelshop

Met de ‘vrienden-trilogie’ maakte ik kennis met het werk van Astrid Harrewijn. Heerlijke feelgoods met net ietsje meer. Naast het heerlijke om-elkaar-gedraai van de personages ook een stukje cultuur en mysterie maar bovenal heerlijk leesvoer. Toen ik te horen kreeg dat er weer een nieuwe titel van haar aan kwam was dat weer een mooi excuus om naar de winkel te gaan. Helaas kon ik niet bij de boekpresentatie in onze boekwinkel zijn maar het boek zelf, een pot thee en een stapel stroopwafels werkte goed als troost.

Suze en twee vrienden uit haar studententijd worden bij elkaar geroepen en uitgedaagd om mee te doen aan een heel bijzondere wedstrijd. Tijdens hun studie hadden ze een gezamenlijke werkplek en de eigenaar van toen heeft een bijzonder concept bedacht. De uitdaging is om op zijn kosten naar New York, Parijs of Rome te gaan en daar een koffietentje te starten waar elke dag verse stroopwafels worden gebakken en verkocht. Wie in één jaar de meeste omzet heeft gedraaid heeft gewonnen en wint honderdduizend euro. Ze laat alles achter ( wat niet iedereen in dank af neemt ) en vertrekt naar New York. Terwijl haar twee vrienden social media stalken met fantastische foto’s uit Parijs en Rome komt Suze terecht in een criminele achterbuurt en zakt de moed haar in de schoenen. Zo goed en zo kwaad als het gaat start ze de verbouwing, krijgt ze een oppashond, leert ze de buurtbewoners kennen en zichzelf.

Het is weer een heerlijk allegaartje van karakters, gebeurtenissen en toevalligheden maar alles loopt weer als gesmeerde olie in elkaar over. Je kan niet stoppen met lezen en al verbaas je je af en toe van de reacties van de karakters ( soms over-the-top, soms naïef zodat je denkt ‘hoe dan?’en soms weer gewoon bijzonder) het maakt het verhaal er niet minder om. Sommige clichés lijken rechtstreeks uit een ‘slechte’ Amerikaanse thriller te komen en er is ook een klein, piepklein, uitstapje naar de kunstwereld wat het verhaal genoeg ingrediënten geeft om de perfecte stroopwafel te bakken en als zoete broodjes over de toonbank te laten gaan. Het tempo is redelijk goed, al zakt het af en toe in als Suze voor de zoveelste keer een stroopwafelsoort of baksel uitgebreid uit zit te proberen in het boek, het stukje ‘slechte’ thriller haalt het tempo snel weer op. Juist dit kleine stukje thriller maakt het dat het net even meer is dan de standaard feelgood waarbij je te snel en te goed gaat.

Astrid Harrewijn schrijft weer in dezelfde stijl van haar vorige werk een heerlijk boek wat je niet weg wilt leggen tot je aan de laatste pagina toe bent. 285 pagina’s genieten, een leuke twist als de winnaar van de wedstrijd bekend wordt gemaakt en een verhaal wat goed in elkaar zit en een prima einde heeft. Daarnaast je jezelf afvraagt of die baksels van Suze echt zo lekker en bijzonder zijn.. ( maar niet nieuwsgierig genoeg om zelf de oven aan te zetten hoor, dat zal ik jullie besparen).
Nanda Roep 2 jaar geleden geplaatst
Ha Conny,
Dit boek is te koop via onze website, dat heb ik erbij geplaatst. Andersom is dit het eerste boek waarvan een quote uit jouw review in de winkel is geplaatst. Hier kun je het vinden: https://nandaroep.nl/product/de-stroopwafelshop
Leuk zo, vind je ook? ? (Dit wil ik met de andere aanraders ook zo gaan doen.)
reactie op @nandaroep:
Conny Schelvis idd leuk!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Veronique Janssen 2 jaar geleden geplaatst
Ik vond deze ook erg leuk! Ik kreeg zooooooooo'n zin in stroopwafels!
reactie op @veroniquejanssen:
Nanda Roep Ja mag deze evt. ook dubbel in de community zetten, Veronique, dan krijgen we boeken die door meerdere bloggers worden aangeraden – dat lijkt me ook wel interessant, jou ook?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis 2 jaar geleden geplaatst
Ik maakte ook kennis met Astrid Harrewijn door de Vrienden trilogie. Die vond ik erg leuk. Ik ben ook erg benieuwd naar De stroopwafelshop!
Floor Flawless 11 maanden geleden geplaatst
Dit boek lijkt me erg leuk! Ik maakte kennis met Astrid Harrewijn door een van haar oudere boeken: In zeven sloten 
Conny Schelvis 11 maanden geleden geplaatst
De boeken van Astrid zijn heerlijk ( net als stroopwafels) , hebben een prima leestempo, eigenlijk zijn de boeken gewoon te snel uit....  :O)
Nanda Roep 10 maanden geleden geplaatst
Ik had ook als eerste de vriendentrilogie, net als @biancabrummelhuis2​. Ja, echt een goede auteur en ze zou ook met onze community meedoen, maar: ze ziet zichzelf níét als feelgood-auteur! Geinig hè? En opvallend hoe breed - of juist smal - het genre ook kan zijn!
Conny Schelvis 10 maanden geleden geplaatst
Feelgood is op verschillende manieren uit te leggen> Veel mensen hebben nog steeds de link met de verouderde genre naam  'chicklit ' .  <  Denk dat veel auteurs zich niet in een hokje willen laten stoppen en dat ze bang zijn  bij de term ' feel good ' niet serieus worden genomen.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 March 2020 om 09:24
Aantal lezers 10
Aantal reacties 8