Hare Majesteit de Queen onderzoekt : de moord op Windsor Castle

Laatste reactie 18/07/2021 11:27 door Elise
· Markeren als ongelezen
Conny Schelvis 11 maanden geleden geplaatst
Titel Hare majesteit de Queen onderzoekt: de moord op Windsor Castle
Auteur S.J. Bennet
Vertaling Susan Ridder
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Isbn 9789046827628

S.J.Bennet schreef een aantal ( bekroonde ) titels voor tieners voordat zij zich wierp op het schrijven van mysteries voor volwassenen. Nu ligt hier het boek voor mij ‘ de moord op Windsor Castle’ waarbij de statige Queen Elisabeth de hoofdrol speelt door, als een speurneus á la miss Marple ( of Jessica Fletcher), een moord in haar kasteel onderzoekt. Leuke en originele insteek voor een moordmysterie met pakkende cover. Een moordmysterie op een site voor feelgood boeken? Ja, hoor want dit is geen standaard speurverhaal. Het is eerder een lekker leesverhaal waarbij je de Queen met andere ogen gaat zien.

Op de ochtend na het 90e verjaardagsfeest van de Queen, wat gevierd wordt met een Dine&Sleep-feestje, wordt een gast dood aangetroffen in kast van zijn logeerverblijf. Dat alleen is al apart maar hij lijkt ook nog slachtoffer te zijn van wurgseks daar hij een stropdas om de hals had en een damesslipje droeg. En laat hij nu ook nog Russische banden hebben. Een situatie die heel delicaat moet worden aangepakt omdat de buitenwereld hier geen weet van mag krijgen. Een schandaal op Windsor Castle zit niemand op te wachten. Onderzoekers van M15 zijn snel van mening dat dit een moord moet zijn en breiden hun onderzoek uit. De koningin laat hen ogenschijnlijk hun werk doen maar kan het gepruts niet langer aanzien. Als dan ook nog een van haar trouwe butlers de schuld in de schoenen lijkt te worden geschoven start zij haar eigen onderzoek. Samen met haar assistent-secretaris Rosie gaat zij haar eigen gang. Voor de buitenwacht houdt ze zich braaf bezig met regeren maar ondertussen rust ze niet tot ze de echte dader te pakken heeft.

Een leuk gegeven dus en zeker een aanrader voor liefhebbers van het koningshuis en Engelse who-dunnit-thrillers. De hoofdpersonage en de setting is al iets wat tot de verbeelding spreekt en het is goed gevonden om de Engelse koningin neer te zetten als een dame met humor en fantasie. Want als je haar zo voorbij ziet komen op het journaal is dat wel het laatste wat je verwacht. Hoe leuk is het dan om deze conservatieve dame als een echte Sherlock Holmes haar neus in mysterieuze zaken te zien steken. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de koningin en haar assistente. Deze assistente is nog niet zolang in dienst maar komt er al snel achter dat dit niet de eerste maal is dat de koningin zich met ander zaken dan regeren bezig houdt. Daarnaast zijn de gesprekken tussen de koningin en haar echtgenoot onderhoudend en grappig.

De opbouw is goed maar hier en daar wat traag. Hoewel de schrijfstijl zelf zeer toegankelijk is en lekker wegleest. De traagheid komt meer omdat de auteur heel veel informatie geeft. Er wordt gestrooid met namen van personen, plaatsen, Engelse gewoonten en politieke incidenten. Als je daarvan niet echt op de hoogte bent kan dat nogal veel zijn. Maar aan de andere kant is het boek pure fictie, ook al komen er bestaande mensen langs, dus hoef je niet overal van op de hoogte te zijn. Mocht je sommige namen/ zaken wel herkennen geeft dit een extra in het verhaal. Je zou bijna kunnen denken dat het geen fictie meer is… En hoe leuk zou dat niet zijn dat er een echte speurneus in het kasteel woont…

Voor mijzelf had het verhaal iets minder uitgebreid gemogen en wat meer tempo mogen hebben. Sommige stukken werden voor mijn gevoel wat teveel uitgerekt wat de spanning niet ten goede kwam. Het plot was ook niet echt verrassend maar wel compleet. Er bleven geen losse lijntjes liggen.

Als je een thriller verwacht of een spannend politieonderzoek kan je dit boek beter laten liggen. Als je een zin hebt in een onderhoudend en vermakelijk boek in het genre van een gedegen Engelse who-dunnit is dit boek zeker aan te raden. Liefhebbers van de monarchie zullen het ook zeker waarderen. Met deze nieuwe hobby wordt de Queen in haar waarde gelaten en zelfs neergezet als een vrouw vol pit en humor.

 Wat ik begreep moet dit het eerste deel van een serie worden dus ik ben ook zeker zeer benieuwd of de auteur voldoende mysteries weet te verzinnen voor de Queen om op te lossen en daarbij de lezer te kunnen blijven boeien.
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 11 maanden geleden geplaatst
Dat klinkt leuk!! Ik hou zowel van dit soort 'cozy mysteries' als van het Engelse koningshuis!! Misschien toch maar eens lezen.

Je recensie doet me ook denken aan een boekje wat ik een aantal jaar geleden las: The Uncommon Reader (De ongewone lezer in het Nederlands) van Alan Bennett. Hierheen speelt de Engelse koningin ook de hoofdrol, eentje waarin ze besluit te gaan lezen en meer en meer de dagelijkse gang van zaken laat verslonzen. Erg grappig!
reactie op @eliseprins:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik realiseer me nu pas dat ze dezelfde achternaam hebben! Familie?
11 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 July 2021 om 11:09
Aantal lezers 6
Aantal reacties 2