Herschrijven

Laatste reactie 17/12/2020 00:54 door Chantal
· Markeren als ongelezen
Chantal van Gastel 11 maanden geleden geplaatst
Schrijven is een vak, maar herschrijven nog veel meer, zeg ik weleens. Aan eerste versies doe ik niet echt. Ik schrijf chronologisch en ik moet het verhaal al schrijvend meebeleven met mijn personages. Ik kan niet schrijven wat er in hen omgaat, als ik nog niet weet hoe ze op dat punt in het verhaal gekomen zijn. Als de eerste versie af is, staat mijn verhaal dus helemaal compleet, van begin tot einde. Vaak denken mensen dan, mooi, het boek is af. Dan kan ik het over een paar weken vast aanschaffen? Maar zo werkt het dus niet helemaal. Voor het boek in de winkel ligt, gaan er nog meerdere redactie- en correctierondes overheen. En dat betekent soms ook: herschrijven. Niet per se het hele boek, al zijn er genoeg schrijvers die dat doen, maar herschrijven kan ook betekenen dat je één verhaallijn verandert, of de tijdlijn van bepaalde gebeurtenissen, dat je elementen schrapt en er ook weer nieuwe dingen bij bedenkt.
 
In de redactiefase blijkt eigenlijk pas echt hoeveel je als schrijver over hebt voor je boek. Na een jaar - of langer - intensief schrijven, na de euforie van het zetten van die laatste punt, als je gevoelsmatig eindelijk klaar bent en alles gegeven hebt, moet je er opnieuw induiken. Kritisch kijken naar alles wat je geschreven hebt, met frisse moed elk detail checken en op zoek gaan naar de punten in het verhaal waar je er nog net iets meer uit kunt halen.

Vaarwel Roscoe, de nieuwe roman van mijn zus en mij verschijnt in maart 2021. Terwijl ons manuscript bij de redacteur lag om geredigeerd te worden, kregen we opeens een nieuw idee voor een van de verhaallijnen. Op zich was er niets mis met de verhaallijn zoals die was, maar ergens knaagde er toch iets aan ons. Als we nog iets aan ons boek wilden veranderen, dan was dit het moment! Ons perfectionisme speelde op, en we voelden aan alles dat het beter zou worden als we de verhaallijn nog eens onder handen zouden nemen. Daarvoor moesten we het hele boek weer door, want de wijzigingen hadden effect op de rest van het verhaal.

Inmiddels zijn we heel erg blij dat we die beslissing nog genomen hebben. Nu we het verhaal herlezen, merken we hoeveel het scheelt! Minder ruis, subtieler, mooier. En dat is waarom het zo goed kan zijn om de tijd te nemen voor een boek. Je kan dat verhaal maar één keer vertellen. En dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Bij al mijn boeken doe ik dat met de grootste zorg, maar ik denk dat we dat bij dit boek overtroffen hebben. 

Nu we de definitieve versie van ons manuscript hebben ingeleverd, kunnen we eventjes opgelucht ademhalen. Nou ja, tot de volgende correctieronde tenminste.
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 11 maanden geleden geplaatst
We kijken uit naar maart 2021!
reactie op @eliseprins:
Chantal van Gastel Thanks! Wij ook! ?
11 maanden geleden

Beantwoorden

Veronique Janssen 11 maanden geleden geplaatst
Ik vind de cover van Vaarwel Roscoe al prachtig! :) Leuk om dit kijkje achter de schermen te lezen. 
reactie op @veroniquejanssen:
Chantal van Gastel Dank je! Wij zijn er ook zo blij mee! Op naar maart!
11 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 11 maanden geleden geplaatst
Dit is herkenbaar voor mij: "In de redactiefase blijkt eigenlijk pas echt hoeveel je als schrijver over hebt voor je boek." Een eerste versie is één, maar om het daarna publicabel te maken, dat kost bijna evenveel moeite!
reactie op @nandaroep:
Chantal van Gastel Ja, hè! Keer op keer die focus weer helemaal “aan” om er het allerbeste van te maken en elk foutje eruit te halen.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Lianne Reijntjes 11 maanden geleden geplaatst
Ik begrijp heel erg wat je bedoelt. De herschreven versie van 'Kwetsbaar verliefd' lag al bij de proeflezers tot ik ineens een veel beter en mooier idee kreeg voor het laatste hoofdstuk. Die ene was ook goed, maar dit idee voelde toch net iets beter, en ik ben blij dat ik het laatste hoofdstuk helemaal omgegooid heb. Ik moet echt het 'helemaal goed, niks meer aan doen'-gevoel hebben bij een verhaal. Dat had ik anders niet gehad :)
reactie op @liannereijntjes:
Chantal van Gastel Een verhaal mag best even de tijd krijgen om te rijpen, daar wordt het vaak alleen maar beter van.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Marieke Scheers 11 maanden geleden geplaatst
Leuk om te lezen hoe dat proces in z’n werk gaat.
reactie op @mariekescheers:
Chantal van Gastel Fijn om te horen! Het blijft ook heel leuk om over schrijven te schrijven, vind ik!
11 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 December 2020 om 00:33
Aantal lezers 9
Aantal reacties 11