Het boek van vergeten woorden - Pip Williams

Laatste reactie 05/02/2021 10:14 door Elise
· Markeren als ongelezen
Bianca Brummelhuis 1 jaar geleden geplaatst
Titel: Het boek van vergeten woorden
Auteur: Pip Williams
Uitgever: The House of Books
ISBN Paperback: 9789044361797
ISBN e-book: 9789044359787

Waar gaat het verhaal over?

In 1901 werd ontdekt dat het woord bondsmaid, dienstmaagd, ontbrak in de Oxford English Dictionary. Dit is het verhaal van het meisje dat het stal. Esme brengt haar jeugd door in het Scriptorium, een tuinhuis in Oxford waar haar vader en een team lexicografen woorden verzamelen voor de allereerste Oxford English Dictionary. Esme zit onder de sorteertafel als ze een strookje met daarop het woord bondsmaid ziet dwarrelen. Ze plukt het uit de lucht en bewaart het. Ze leert dat sommige woorden belangrijker zijn dan andere en zo begint ze haar eigen woordenboek. Dat van de vergeten woorden.

Wat ik ervan vond

De flaptekst dekt niet helemaal de lading van het boek. Dit is het hele levensverhaal van Esme. Zij werkt mee aan de Oxford English Dictionary. Ze komt er echter al gauw achter dat de woorden die daarin worden opgenomen, vooral de woorden zijn die door de elite worden gebruikt. Woorden die vooral door het gewone volk worden gebruikt, hebben een veel kleinere kans om hierin opgenomen te worden. Hetzelfde geldt voor woorden die vooral door vrouwen worden gebruikt. Esme komt hiertegen in opstand. Ze raakt ook zijdelings betrokken bij de strijd voor vrouwenkiesrecht, die een grote rol speelt in dit boek.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Esme. Af en toe wordt haar verhaal afgewisseld met brieven. Je ziet Esme opgroeien van kind tot volwassen vrouw. Esme is een zeer inspirerend personage. Ze is slim en op haar eigen manier moedig. Ze krijgt de nodige tegenslagen te verwerken in haar leven, maar vindt steeds een manier om toch door te gaan en om zich nuttig te maken. Dit maakte dit dan ook een feelgood boek voor mij. Het verhaal zelf is bij vlagen verdrietig, maar de sterke en intelligente Esme wekte veel bewondering bij me op.

De andere personages zijn ook erg interessant. Zo is er Edith, of Ditte zoals Esme haar noemt, die als een soort moeder voor Esme fungeert (haar eigen moeder is overleden). Zij levert een grote bijdrage aan het woordenboek en komt erg wijs over. Dan is er Lizzie, een bediende en vriendin van Esme. Van haar leert Esme veel over ongelijkheid, maar ook over liefde. En de verschillende mensen waar Esme haar “vergeten” of onbelangrijk geachte woorden vandaan haalt, zijn ook bijzonder kleurrijk.

Ook kom je tijdens het lezen van het boek het nodige te weten over de geschiedenis. De schrijfster heeft hier duidelijk veel onderzoek naar gedaan en in haar nawoord geeft ze aan dat veel van de personages op echte personen zijn gebaseerd. Je leert hoe het maken van een woordenboek in zijn werk gaat en hoe het drukken van boeken vroeger werkte. Je leert het een en ander over de strijd voor vrouwenemancipatie en vrouwenkiesrecht. En je leert ook enkele dingen over de verschrikkingen van de eerste Wereldoorlog.

Omdat Esme zoveel meemaakt, wordt over sommige ernstige gebeurtenissen wel een beetje heen geschreven. Sommige gebeurtenissen worden in een hoofdstuk afgedaan, terwijl ze volgens mij meer aandacht verdienden. Dit vond ik het enige nadeel van het boek.

Al met al vond ik dit een prachtig en razend interessant boek. Echt een boek dat ik iedereen zou aanraden.

Geïnteresseerd geraakt in dit boek? Je kunt het in onze webwinkel kopen!
Veronique Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Ik vind die cover zo mooi!
reactie op @veroniquejanssen:
Bianca Brummelhuis Ik ook!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Prachtig, die cover! Volgens mijn man (@silvesterzwaneveld​), die mij overal bij helpt, is het nog pittig moeilijk om zo'n omslag te maken.
reactie op @nandaroep:
Bianca Brummelhuis Ja de verschillende lagen in de omslag overlappen elkaar. Dat zal vast inderdaad moeilijk zijn. Maar ze hebben het goed gedaan.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb het boek net in onze webwinkel gezet!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 January 2021 om 14:20