Hoe schrijf je een boek met je zus?

Laatste reactie 19/01/2021 22:53 door Chantal
· Markeren als ongelezen
Chantal van Gastel 10 maanden geleden geplaatst
Samen schrijven is iets aparts, dat blijkt wel uit de hoeveelheid vragen die we daarover krijgen. Er zijn waarschijnlijk net zoveel werkwijzen als er auteursduo’s zijn. Zoals iedere schrijver zijn eigen werkproces heeft, hebben duo’s dat ook. Ik schrijf samen met mijn zus Priscilla onder de naam Céla van Gastel. Het was geen uitgedacht plan om samen aan een boek te beginnen; we probeerden het gaandeweg uit omdat er een boekidee op ons pad kwam dat ons niet wilde loslaten en waaraan we geen van beiden solo wilden beginnen.

Priscilla en ik hebben altijd al goed kunnen samenwerken. We konden uren spelen vroeger, en maakten allerlei creatieve projecten. Het gaat ons van nature dus makkelijk af om samen iets te maken. En Priscilla was altijd al actief betrokken bij mijn schrijfproces. Maar dat is toch iets anders dan samen een boek schrijven. Hoe dat werkt, en óf het zou werken, wisten we vantevoren ook niet. We gingen de uitdaging openminded aan. Als het alleen maar op geruzie uit zou draaien, of als het boek niet van de grond zou komen, konden we er gewoon mee stoppen. Het ging goed, beter zelfs dan we hadden verwacht. Inmiddels is ons tweede boek klaar, dus we hebben onze draai als auteursduo goed gevonden. En het grappige is dat allebei de schrijfprocessen toch heel anders waren. Dus hoe schrijf je samen een boek, dat hangt ook heel erg van het boek af.

Bij ons eerste boek Zonder jou hebben we vastgehouden aan een vooraf opgezette structuur. Priscilla is een planner. Ik ben een pantser. Dat gaat eigenlijk niet goed samen, tenzij je een manier vindt om elkaar aan te vullen. En dat lukte bij het schrijven van Zonder jou heel goed. Ik ben gewend om bij het schrijven de meeste voorbereiding te steken in het leren kennen van de personages. Daarna stort ik me met een globaal idee van het verhaal in het schrijfproces en zie ik wel waar ik allemaal nog tegenaan loop. Die problemen los ik dan op as I go, wat betekent dat ik soms dagen vastzit omdat ik ergens iets op moet verzinnen. Priscilla doet al dat denkwerk, of in ieder geval het meeste, al voordat ze een letter op papier zet. Ze maakt een frame met daarin alle belangrijke dingen die gaan gebeuren. Voor Zonder jou maakte ze daarvoor een excel-bestand waar we ons hele boek in uitgestippeld hadden. Op die manier was samen schrijven ook heel makkelijk, want we konden precies aangeven wie welk hoofdstuk voor zijn rekening zou nemen. Ook daarin sluiten onze voorkeuren precies op elkaar aan. En ik vond het als pantser maar wat fijn om die structuur te hebben en binnen het invullen daarvan alsnog alle vrijheid te kunnen nemen.

Nu is ons tweede boek af, Vaarwel Roscoe, en qua structuur was dit geen makkelijk boek om te plannen. Er zijn twee hoofdvertellers, en nog tientallen andere vertellers die door middel van brieven iets delen over wie Roscoe was. Al die herinneringen reconstrueren het leven van Roscoe, en we nemen de lezer mee op een reis door de tijd, en ook nog eens aan de hand van veel verschillende karakters.
Hiervoor hebben Priscilla en ik in een notitieboek alles opgeschreven wat in het verhaal moest komen. Alle personages, allerlei scènes, groot of klein. Als een puzzel van duizend stukjes, waarbij we nog niet wisten welk stukje waar moest komen. Daarna zijn we al die ideeën gaan ordenen en kwamen we uit op een driedeling in het verhaal: de jeugd van Roscoe, zijn leven als superster, en de nasleep van zijn onverwachtse overlijden. En zo konden we weer gaan verdelen wie welke stukken zou gaan schrijven.
Toch is er, nu het boek af is, met geen mogelijkheid meer te zeggen wie wat geschreven heeft. Ten eerste omdat we het hele boek samen bedenken en elkaars ideeën zodanig aanscherpen dat we nadien niet meer weten wie het nu oorspronkelijk heeft bedacht. En ook omdat de tekst zo vaak tussen ons heen en weer gaat dat er geen sprake meer is van “stukjes van jou” en “stukjes van mij”.

Wat ik nu leuker vind, alleen schrijven of samen met mijn zus, daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Maar het is absoluut een voordeel om het hele schrijfproces al vanaf het begin met iemand te kunnen delen. Iemand die de personages al net zo goed kent, en met wie je alle hobbels (die je tijdens het schrijven onvermijdelijk tegenkomt) kunt overkomen, om dan samen een prachtig boek af te leveren!
Karin de Graaff 10 maanden geleden geplaatst
Echt heel interessant om te lezen, Chantal! 
reactie op @karindegraaff:
Chantal van Gastel Ah, fijn! Thanks!
10 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 10 maanden geleden geplaatst
Het lijkt me heerlijk als het lukt om het samen zo goed te doen! Maar dan; het lijkt me sowieso heerlijk om een zus te hebben met wie je zo'n goede band hebt!

"Er zijn twee hoofdvertellers, en nog tientallen andere vertellers die door middel van brieven iets delen over wie Roscoe was."
--> Dit maakt me echt heel nieuwsgierig, het klinkt nu al prachtig!
reactie op @nandaroep:
Chantal van Gastel Ah, fijn om te horen, Nanda. Het was zo'n idee waarvan je hoopt dat het gaat werken, en zodra we begonnen te schrijven, kwam het allemaal precies op de juiste manier bij elkaar. Echt een geschenk als het schrijfproces zo vloeiend verloopt.
(En inderdaad, die zussenband is heel speciaal. Misschien omdat we ook ruzie met elkaar durven maken, in de wetenschap dat we het ook weer goed zullen maken. Dan kun je eerlijk zijn, en dat is wel nodig ook bij zoiets intensiefs als samen een boek schrijven.)
10 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Helaas kan ik het niet met mijn zus, maar wel met mijn man. Alleen is er dan altijd eentje 'de kapitein' en mag de ander niet zomaar mee brainstormen – want dan maakt die de eerste weer in de war, etc... We zijn er zelf intussen aan gewend, en het is supergezellig, maar echt zo sámen één boek schrijven... Dat is echt van een andere orde, hoor, chapeau! x
10 maanden geleden

Beantwoorden

Chantal van Gastel Wij hadden vantevoren ook nooit gedacht dat het zou lukken. Maar goed dat we het toch geprobeerd hebben. Wel herkenbaar wat je zegt over elkaar in de war brengen, dat gebeurt ons soms ook. Maar meestal maken we elkaars ideeën uiteindelijk beter.
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Veronique Janssen 10 maanden geleden geplaatst
Dit was zo heerlijk om te lezen :)
reactie op @veroniquejanssen:
Chantal van Gastel Fijn dat je het leuk vond!
10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 January 2021 om 00:19
Aantal lezers 8
Aantal reacties 9