Hoe werkt het schrijven van een boek bij mij?

Laatste reactie 01/04/2021 17:35 door Lianne
· Markeren als ongelezen
Lianne Reijntjes 1 jaar geleden geplaatst
Ik vind zoiets fascinerend, omdat het bij elke schrijver weer anders in zijn werk gaat. Iedereen heeft zijn eigen schrijfproces, routine en manieren. Op de manier waarop iemand het doet kan veel zeggen over diegene. En daarbij vind ik het leuk om er wat van te leren. Je kunt altijd weer iets opsteken van iemand anders z’n schrijfmanieren.

Het leek me leuk om vandaag eens uit te lichten hoe ik het schrijven van een boek aanpak. Let op: dit verschilt ook weer een beetje per boek en wordt ook anders met de jaren. Vroeger deed ik het weer heel anders dan nu. Maar dit is hoe ik het in grote lijnen aanpak:

- Het begint natuurlijk altijd met een idee. Ideeën ga ik nooit zelf zitten te bedenken, die komen altijd uit zichzelf. Alsof ze willen zeggen: ‘Schrijf mij op’. Zo heb ik een lijstje met wel twintig ideeën opschreven staan.

- Vaak heb ik op dat moment nog niet de tijd of de ‘urge’ om dat verhaal op te schrijven. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar soms voelt het nog niet als de juiste tijd om aan dit verhaal te schrijven en geef ik eerst andere projecten de voorrang. Dus schrijf ik op dat moment alleen de samenvatting op waar het verhaal over moet gaan. Ik zeg altijd: een nieuw idee is een soort ‘filmtrailer’ in mijn hoofd. Ik weet waar het in grote lijnen over gaat en sommige kleine stukjes (zoals scènes of zinnetjes) zitten er al, maar ik heb nog geen idee hoe het hele verhaal eruit ziet.

- Als ik dan eindelijk voel dat ik aan dit verhaal ‘wil’ schrijven (en soms is dat meteen, soms duurt het veel langer), schrijf ik ofwel meteen aan hoofdstuk 1, of schrijf ik eerst alvast wat scènes op die ik al in mijn hoofd had zitten. Meestal is het de tweede. Dat wat erin zit, moet er eerst uit.

- En dan, als ik daadwerkelijk ga beginnen met schrijven, begin ik maar gewoon met schrijven en dan zie ik wel waar het schip strandt. Zoals ik al zei schrijf ik eerst een korte samenvatting van het verhaal, en daarna begin ik echt meteen bij hoofdstuk 1. Ik maak vooraf eigenlijk bijna nooit een tijdlijn van het plot en hele personagedossiers. Ik moet altijd eerst al een tijdje geschreven hebben om personages echt te ‘leren kennen’. Vroeger deed ik het wel, toen ik nog wat meer onervaren was. Dat was een fijne houvast. Nu weet ik wat beter hoe ik het moet doen.

- Mocht ik een keer vastlopen en niet weten hoe het verder moet gaan in het verhaal, pas dan maak ik een tijdlijn. In dit hoofdstuk gebeurt dit, daarna gebeurt dat, and so on totdat ik bij het einde van het verhaal ben. Het einde weet ik vaak wel, dus dat is niet zo moeilijk.

- En dan is het verhaal eindelijk af, en kan het herschrijven beginnen. Het ligt aan het verhaal of ik het schrijven van de eerste versie leuker vind of het herschrijven. Bij Kwetsbaar verliefd vond ik het herschrijven leuker, maar er zijn ook veel verhalen waarin ik echt met veel plezier aan de eerste versie heb gewerkt en gewoon echt niet wist hoe ik het herschrijven moest aanpakken.

Het belangrijkste voor mij is luisteren naar mijn gevoel en plezier beleven in het schrijven. Vaak is het verhaal in mijn hoofd al af, maar hoeft het alleen nog geschreven te worden. Ik ben nu wel benieuwd hoe mede-schrijvers hun schrijfproces aanpakken. Altijd leuk om te weten!

Liefs,
Lianne
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Wat leuk om te lezen, Lianne! Ik zal binnenkort mijn werkwijze eens noteren, daar heb ik wat meer tijd voor nodig dan ik nu heb, haha! ?
Veronique Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Dit vond ik leuk om te lezen :D 
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Wat bijzonder om zo meegenomen te worden in jouw schrijfproces, Lianne. Zo klinkt het ook erg makkelijk. En toch lijkt het me verdomde lastig!! Ik denk wel eens: zal ik ook eens? Maar nee, ik geloof niet dat ik daar helemaal voor geschikt ben. (Of misschien ben ik er gewoon niet stoer genoeg voor! ?)
reactie op @eliseprins:
Nanda Roep Ik ben van mening dat iedereen die denkt 'zal ik ook eens?' inderdaad moet gaan, hoor! ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) Nou.... De hartkloppingen bij het improvisatie gedeelte van de blokfluitles... Die komen spontaan terug ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis Het lijkt mij ook gewoon heel moeilijk om een kloppend plot te bedenken, dit zo op te schrijven dat je niet aan het begin al alles weggeeft en iets te schrijven wat niet te veel lijkt op andere dingen die al geschreven zijn. Dat houdt mij ook enorm tegen. Ik hou het wel bij recensies :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lianne Reijntjes @biancabrummelhuis2​ Vaak is dat gewoon een belemmering die in je hoofd zit. En veel lijkt op andere verhalen die al geschreven zijn. Alles is al eens keer keer geschreven. Over twee mensen die verliefd worden, dat kent iedereen. Maar het gaat erom hoe jij het verhaal vertelt, want dat is uniek. Niemand schrijft letterlijk woord voor woord hetzelfde verhaal als jij. Je geeft er altijd je eigen draai aan. Gewoon al eens een idee dat in je hoofd zit op papier opschrijven is al een mooi begin. Je hoeft er zoals ik zeg op dat moment nog niets mee te doen, maar gewoon laten liggen tot de tijd rijp is om het te vertellen :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis Dat is mooi gezegd. Het klopt inderdaad wel wat je zegt. Op de middelbare school schreef ik wel gedichten, waarmee ik ooit de paaswedstrijd won (nooit bewaard trouwens), maar een heel verhaal durfde ik niet aan. Maar misschien nu (ruim 20 jaar later :)) toch, al was het maar voor mezelf.  Het hoeft van mij ook niet meteen uitgegeven te worden.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) Doen, Bianca!!!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lianne Reijntjes Wauw wat goed! Jammer dat je hem nooit bewaard hebt, haha! Vaak denken mensen bij schrijven meteen aan een heel boek schrijven dat iedereen gaat lezen, maar het hoeft niet zo zwart-wit. Je kunt inderdaad ook beginnen met gedichten of korte verhaaltjes schrijven, gewoon voor jezelf. En als je over een tijdje zoiets hebt: 'Hé, dit gaat eigenlijk prima', dan kun je een stapje verder gaan. In ieder geval, als je het graag wilt, gewoon doen! Want het zou zonde zijn als je niets met die schrijfdromen zou doen :)
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 6 overige reactie(s)
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Wat leuk, we hebben dus twéé schrijvers onder de bloggers! @biancabrummelhuis2​ en @eliseprins​. Nu willen we ze aansteken om daarmee door te gaan, hè @liannereijntjes​? ?
reactie op @nandaroep:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik heb wel één 'hoofdstuk' geschreven. Weet nog niet of ik mezelf al schrijver durf te noemen. Ik hou het voorlopig op blogger met ambities ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Blogger met ambities 'turns to' schrijver! Yes we can! Op zich heb ik het vaker gezien, hoor: de vroegere marketingmedewerker van Lemniscaat wint nu prijzen met haar kinderboeken, bijvoorbeeld. Veel meer mensen hadden eerst een andere baan, denk bijvoorbeeld aan Jacques Vriens die leerkracht was, of de huisdichter van DWDD, Nico Dijkstra, die bibliothecaris was.

Andersom gebeurt het ook. Schrijvers die bijvoorbeeld uitgever worden. ?

1 jaar geleden

Beantwoorden

Lianne Reijntjes Wat goed @eliseprins! Zo mooi dat wij als schrijvers hier de boekbloggers inspireren en motiveren iets met hun schrijfambities te doen! Het begin is er :) Supergoed bezig!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 February 2021 om 11:08