Huis van glas Len Vlahos

Laatste reactie 13/03/2020 14:59 door Veronique
· Markeren als ongelezen
Conny Schelvis 1 jaar geleden geplaatst
Titel          huis van glas
auteur      Len Vlahos 
isbn          9789045211688/2017
uitgeverij  Karakter
vertaling   Sandra C. Hessels

*Dit boek is helaas niet meer leverbaar

Deze roman is een al wat oudere titel maar mocht je hem tegen komen moet je hem zeker gaan lezen ! Het is een van mijn favoriete titels die ik in de afgelopen jaren las...

Len Vlahos studeerde filmwetenschappen en heeft zich in de muziekbranche gestort met zijn punkrockband in de jaren tachtig. Dit was niet echt het succes wat hij had gehoopt en hij dook in een andere passie, in het boekenvak. Persoonlijk ben ik blij dat hij dit gedaan heeft want de roman “ huis van glas” kan ik van harte aanbevelen! 

De hoofdpersonage in het boek is Jared Stone, getrouwd en vader van twee tienerdochters. Jared is ook nog eens ongeneeslijk ziek. Hij heeft een glioblastoom multiforme, dat is een kwaadaardige hersentumor graad 4, of te wel niets meer aan te doen. In eerste instantie trekt hij zich terug en brengt niet eens zijn gezin op de hoogte tot hij bedenkt dat als hij sterft zijn vrouw en kinderen berooid achter blijven. Hij besluit een ludieke manier te vinden om geld in het laatje te brengen om ze goed achter te laten. Hij zet zijn leven op ebay voor een minimum van 1 miljoen dollar. De koper mag met hem doen wat ie wilt. Er wordt geboden door een non die zijn ziel wilt redden, een verwend en rijke man die op hem wilt jagen, een narcistische tv-producent en een meisje die meer in een computergame leeft dan in het echte leven maar vindt dat Jared een rustig einde moet hebben met zijn familie. Als de tv-producent de veiling dreigt te verliezen steekt hij daar een stokje voor. Vervolgens sluit hij een contract met Jared voor een realityshow dus wordt het wel tijd dat hij zijn gezin gaat inlichten hierover. De familie is geschokt maar het contract is getekend en dus moeten de verplichtingen worden voldaan. Jackie, de vijftienjarige dochter van Jared, is vanaf de eerste dag al tegen de show en wil niets liever dan de boel saboteren om haar vader waardig te laten sterven. Hiervoor krijgt ze hulp uit onverwachte hoek.

Het boek heeft een originele invalshoek met daarbij een bijzondere vertelperspectief en hoewel het een gewichtig onderwerp is waarbij de hoofdpersonage Jared geen gelukkig einde wacht zit er toch behoorlijk wat humor in. Nooit gedacht dat ik kon lachen om een hersentumor…. 

Deze hersentumor wordt in het boek ‘glio’ genoemd en neergezet als een waar karakter. Het gaat niet over een ‘ding’ maar over een levend iets wat als een personage wordt neergezet. (de invalshoek waar ik het over had). Hierdoor krijgt de ziekte van Jared een heel andere plaats in het verhaal dan je meestal verwacht, of ziet, in boeken over zieke mensen. Het is meer onderdeel van het verhaal.

Verder worden de personages die bieden op de veiling elk weer terug gebracht in het verhaal. Hierdoor is het balletje weer rond en heb je een heel compleet, goed doordacht en prettig verteld geheel.

Er is een dikke  knipoog naar sociale media, youtube, realitytelevisie en over het feit dat mensen graag besodemieterd willen worden door dit soort kanalen. Het zet hier en daar een spiegel voor. “Geen beter vermaak dan leedvermaak” als excuus om te scoren, kan je zien als een prima thema voor deze media.

Naast de tragedie voor het gezin in het verhaal is het vooral een pageturner wat je met een glimlach op je gezicht uitleest.
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Prachtig! <3
Veronique Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Wauw. Dit lijkt me een bijzondere <3 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 March 2020 om 09:40
Aantal lezers 6
Aantal reacties 3