Julie Caplin - De kleine theewinkel in Tokio

Laatste reactie 20/07/2021 14:23 door Floor
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Titel: De kleine theewinkel in Tokio
Auteur: Julie Caplin
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 9789402706451
Verschenen in 2020.


Samenvatting
Blogger en fotograaf Fiona wint een geheel verzorgde reis naar Japan en een fototentoonstelling in Londen. In Japan zal fotograaf Yutaki Araki haar mentor zijn en haar helpen bij het samenstellen van haar tentoonstelling in Londen. Maar op het vliegveld verschijnt geen Araki. Rijkelijk laat komt er wel een andere man opdagen: Gabe Burnett.
Fiona kan wel door de grond zakken. In haar tienerjaren heeft ze bij Gabe een cursus gevolgd en werd ze verliefd op hem. Hij liet haar toen met een gebroken hart achter. Hoe moet Fiona de komende twee weken door gaan komen?
Gelukkig verblijft ze in een gastgezin. Moeder Haruka en dochter Setsuko hebben er een theewinkeltje waar Fiona zich op slag vertrouwd voelt. Met een hypochondrische moeder thuis die haar constant appt en met de lieve hulp van de Japanse dames zal Fiona zich door de twee weken heen moeten slaan. Van Haruka leert ze veel van de Japanse rituelen en gebruiken. Zoals bijvoorbeeld over kintsugi, het vieren van de imperfectie. Haruka toont een potje met daarin overduidelijk een afgebroken stuk dat terug gelijmd is. Niet onopvallend, nee, goudkleurig zodat de aandacht er juist op gevestigd wordt. "De onvolkomenheid wordt gevierd en gemaakt in goud, want de schoonheid zit in het unieke van de imperfectie."
Zet dat tegenover Fiona's moeder die hysterisch aan de telefoon uitroept: "Gabriel Burnett! De man die je leven heeft geruïneerd! Ik denk dat ik een spasme krijg." Maar Fiona is wel wat gewend. "Verdorie moeder, je bent mevrouw Bennet uit Pride and Prejudice niet!"
Zal het goedkomen met Fiona en Gabe?

Mijn mening
De kleine theewinkel van Tokio is een heerlijk boek. Het verhaal is overduidelijk romantisch, maar bevat toch de nodige diepgang. Dat zie je terug in de informatie over Japan, maar vooral ook in de ontwikkeling die de beide personages van Fiona en Gabe doormaken. De reis van twee weken die Fiona gewonnen heeft levert haar zoveel meer op dan alleen een mentor en tentoonstelling. Ze verwerkt ook een jeugdtrauma én leert zichzelf en haar eigen schoonheid kennen. "Ze voelde zich sterk, heel vrouwelijk en, voor het eerst in haar leven, sexy." You go girl!
Ook Gabe vindt zichzelf opnieuw uit met de hulp van Fiona. De veranderingen gaan uiteraard niet van een leien dakje en dus is het boek een soort manische vakantie. Alle emoties komen aan bod en per dag schieten Fiona en Gabe heen en weer tussen haat en liefde.
Het elkaar uitdagen kost echter wel iets meer bladzijden dan ik nodig had gevonden, waardoor ik op een bepaald moment tegen het boek begon te praten. "Kus haar dan!" "Niet zo treuzelen, jongens!" "Het is toch overduidelijk, verklaar nu je liefde!" Maar het zoetsappige einde is het waard!
Ik koos dit boek, omdat het woord 'thee' in de titel zat. Het leek mij wel leuk om een aantal boeken met eenzelfde thema te lezen. Ik koos voor thee, omdat ik dat zo graag drink. Na Het geheim van de thee was nu dan De kleine theewinkel in Tokio aan de beurt. Ik koos het boek dus puur op de titel en dat is nog wel eens gevaarlijk. Totaal niet wetend waar ik aan begon was dit boek een aangename verrassing!
Ga ik nog eens iets van Julie Caplin lezen? Ik weet het niet. Misschien. Het ge-heen-en-weer van Fiona en Gabe weerhoudt me er op dit moment van. Al is het ook wel leuk om te zien of zoiets ook in haar andere boeken voor komt... Dus wie weet toch nog een boek van Caplin!

Geïnteresseerd geraakt in dit boek? Je kunt het hier kopen!
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Ik snap dat je het boek koos vanwege de 'thee' in de titel, haha, dat is echt aantrekkelijk! ;) Ik vind het ook aantrekkelijk dat het over fotografie gaat, en dit lijkt me een geweldige scène: "Rijkelijk laat komt er wel een andere man opdagen: Gabe Burnett. Fiona kan wel door de grond zakken."
reactie op @nandaroep:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ja er zitten een paar fantastische scènes in!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis 1 jaar geleden geplaatst
Dat ge-heen-en-weer ken ik uit andere boeken ja. Ik vind dat zelf ook behoorlijk irritant. Vooral als ze elkaar aantrekken en afstoten. Dus verliefd worden, met ruzie uit elkaar gaan, weer bij elkaar komen en enorm van elkaar houden en dan toch weer flink ruzie krijgen en dat dan nog tien keer. Verder lijkt dit me trouwens wel een mooi boek.
Floor Flawless 11 maanden geleden geplaatst
Oeh dit lijkt me een mooi boek! 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 February 2021 om 08:08