" Lentegroen " van Jackie van Laren

Laatste reactie 02/05/2021 10:31 door Marieke
· Markeren als ongelezen
Conny Schelvis 4 maanden geleden geplaatst
Titel Lentegroen
Auteur Jackie van Laren
Uitgeverij Boekerij
Isbn 9789022591444

Jackie van Laren debuteerde met de Q-serie in 2015 en dit was meteen mijn kennismaking met haar werk wat ik zeker kon waarderen. Inmiddels zijn we ruim 12 titels verder en is er met ‘ Lentegroen’ een nieuwe serie gestart. Het wordt een vierluik, genaamd onder de bomen, en laat ons een jaar rond snuffelen in het leven van Sylvie en Freek.

Sylvie is alleenstaande moeder van dochter Ties en werkt als boswachter. Als ze bedrogen wordt door haar vriend en net op dat moment een nieuwe baan krijgt aangeboden pakt ze meteen haar koffers en vertrekt met dochterlief naar een klein dorpje op de Utrechtse Heuvelrug. Werk en huisvesting zijn geregeld en nu is het de kunst om haar draai te vinden in het dorpje en in goede gunst te komen bij de eigenaar van landgoed Woudenbergh omdat ze de taak heeft hem over te halen zijn landgoed open te stellen voor recreanten.
Freek, de eigenaar van het landgoed, is mensenschuw , hyperintelligent en leeft erg op zichzelf. De mensen uit het dorp vinden dat hij als graaf echter ook een publieke taak heeft en als er dan ook nog criminele activiteiten op zijn landgoed plaats vinden kan hij niet langer de andere negeren.

Voor degene die al eerder boeken van Jackie van Laren hebben gelezen zijn bekend met haar vlotte vertelstijl. Luchtig en to-the-point, oog voor details in haar beschrijvingen en haar liefde voor muziek vind je altijd wel tussen de pagina’s door terug. Er is ruimte voor zowel humor als serieuze zaken.
Daarnaast presteert zij het ook om naast de romantische noot altijd actuele thema’s in haar verhalen te verwerken.
Dit keer zijn dit thema’s als de natuur, drugscriminaliteit, ethisch hacken, ASS en pesten.

In dit verhaal draait alles om Sylvie en Freek, die vooral ook erg om elkaar heen draaien.
Het perspectief wisselt ook tussen deze twee karakters waardoor je als lezer prima verdieping krijgt in hun karakters. Het wordt al snel duidelijk dat het twee enorme tegenpolen zijn. Sylvie heel sociaal en doortastend en Freek heel teruggetrokken en sociaal gehandicapt. Daarnaast is de afwisseling tussen beide personages ook prettig voor het verhaal. In het begin gaat het bij Sylvie vooral over de dagelijkse beslommeringen van de verhuizing, kennismaking met de dorpelingen en het wennen in de nieuwe omgeving. Bij Freek gaat het over zijn werk en wat hij meemaakt als ethisch hacker. Een onderwerp waarbij de auteur denk wel de nodige research voor heeft gedaan want de computer gerelateerde info wordt in gewoon Nederlands uitgelegd, wat ik als leek wel prettig vind.

Dochter Ties is ook goed uitgediept. Het is mooi om te zien hoe Freek in de bres springt voor haar wat blijkt voort te komen uit zijn eigen jeugdervaringen. De andere (bij-) figuren worden ook goed realistisch weggezet waardoor je ze levend voor je ziet. Dat geeft de leeservaring toch iets extra’s.

Het voordeel van het schrijven van een serie is dat de auteur een wat langere aanloop kan nemen om het verhaal wat vaart te geven. Er is ruim de tijd genomen om de personages voor te stellen. Vervolgens gebeurt er voldoende om de lezer te triggeren door te lezen en uiteraard af te sluiten met een prima cliffhanger. Ondanks deze cliffhanger is het verhaal wel mooi afgerond en daar hou ik persoonlijk wel van.

Het is Jackie van Laren weer gelukt mij te verrassen met een vermakelijke maar toch originele feelgood van Nederlandse bodem.

-----

Geïnteresseerd geraakt in Lentegroen? Je kunt het in onze webshop kopen!
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 4 maanden geleden geplaatst
Wat leuk dat je Lentegroen gelezen hebt! Wist je dat we dit boek ook in onze webshop hebben staan?
Bianca Brummelhuis 4 maanden geleden geplaatst
Dit boek staat voor binnenkort op de planning om te lezen. Als ik hem uit heb zal ik ook hier laten weten wat ik ervan vond. Ik heb al veel van deze schrijfster gelezen, maar nog niet alles. Ze is wel favoriet bij mij,
Marieke Scheers 4 maanden geleden geplaatst
Ook gelezen als recensieboek. Fijne personages, maar er gebeurt nog niet zoveel. Echt een introductie met zoals jij ook zegt, een vette cliffhanger voor het volgende deel. Ik ben wel benieuwd hoe het zich verder ontwikkeld.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 April 2021 om 13:39
Aantal lezers 8
Aantal reacties 4