Auteur: Mariah Carey & Michaela Angela Davis
Titel: Mariah Carey, mijn eigen verhaal
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000377367
Verschenen in 2021.

Mariah Carey, diva, wereldster en kersthitwonder, laat in deze verrassende autobiografie voor de eerste keer het achterste van haar tong zien. Ze haalt de hoogste noten, maar kent ook vele dieptepunten. Zoals haar strijd met haar afkomst: als kind van een zwarte vader en een witte, Ierse moeder hoort ze nergens bij.
De hiphoppers van de jaren 90 vinden haar te commercieel en de platenmaatschappij vindt haar 'te urban', wat codetaal is voor 'te zwart'. Toch zijn haar zwarte roots een grote inspiratiebron voor haar muziek en werkt ze al vroeg samen met artiesten als Jay-Z en Snoop Dogg. Daarbij wordt ze herhaaldelijk tegengewerkt door Sony en de baas van Sony: Tommy Mottola, tevens haar echtgenoot. Hoe hij haar gevangenhield en bespioneerde in haar eigen huis is een ontluisterend hoofdstuk in Mariahs leven en dit boek. Hoe Mariah zichzelf uit die benarde positie wist te bevrijden en haar carrière en leven een nieuwe boost gaf, is een staaltje écht divagedrag.

"Sommige van mijn vroegste herinneringen zijn van gewelddadige ogenblikken. (...) Dit boek is vooral bedoeld om eindelijk dat bange meisje in me te bevrijden. Het is hoog tijd om haar een stem te geven, om haar haar verhaal te laten vertellen precies zoals zij het heeft ervaren."

Ik kocht dit boek in een opwelling. Mariah Carey, de zangeres die ik vooral ken uit mijn tienerjaren, wat was er van haar geworden? Ik was zo benieuwd, dat ik besloot het boek te gaan lezen. In eerste instantie stond ik er nog niet zo bij stil dat het een autobiografie betrof en dus niet een objectieve biografie geschreven door een ander. Ik moest dan ook even wennen aan de toch wel erg Amerikaanse stijl: bijvoorbeeld het overvloedig danken van God, de bijna schaamteloze zelfverheerlijking en het wegkruipen in de slachtofferrol. Mariah's leven is enkel te volgen vanuit haar eigen perspectief. Andere inzichten biedt het boek niet.
Toen ik dat eenmaal duidelijk voor ogen had, liet ik me gewoon overspoelen door Mariah's gevoelens, terwijl ze me vertelde over haar leven. En dan met name haar jeugd en haar desastreuse huwelijk met Tommy . Als het allemaal zo gegaan is zoals Mariah het beschrijft, dan heeft ze een ontzettend moeilijke jeugd gehad en is ze de eerste jaren van haar volwassenleven door een hel gegaan. Deze periodes worden uitvoerig en gedetailleerd beschreven. De periode na haar huwelijk met Tommy, waarin ze door alle werkdruk, familieproblemen en haar naïeve kwetsbaarheid een flinke inzinking kreeg, is veel minder duidelijk beschreven. Misschien is dat simpelweg hoe het is voor Mariah. Alles wat ze tot dan toe had gekend viel weg. Uit andere bronnen heb ik begrepen dat ze rond die tijd waarschijnlijk ook de diagnose bipolaire stoornis kreeg. Met die informatie in mijn achterhoofd vallen wat puzzelstukjes van dat deel van het boek op hun plek.

Mariah's autobiografie liet me af en toe in een spagaat terecht komen. Aan de ene kant vond ik het ontzettend interessant om te lezen over haar leven, over hoe zij zich zo sterk mogelijk maakte en haar eigen leven besloot vorm te geven. Aan de andere kant stoorde ik me met regelmaat aan de zelfverheerlijking en de schrijfstijl. Mariah heeft haar boek samen geschreven met Michaela Angela Davis, over wie ik lees dat ze schrijfster is. Ondanks die hulp is naar mijn mening de tekst hier en daar verre van professioneel. Al kan ik niet zeggen of de vertaling van het Engels naar het Nederlands daar ook een steentje aan heeft bijgedragen.
Wat mij betreft is Mariah vooral sterk in het schrijven van liedjes, in het uitdrukken van haar gevoelens in liedteksten. En daar krijg je natuurlijk ook flink wat van mee in het boek. Wanneer er in een hoofdstuk iets wordt verteld over een gebeurtenis die ze in een van haar nummers heeft verwerkt, staan er steevast een aantal regels van dat nummer bij geciteerd. Leuk om zo wat te leren over de achtergrond van enkele hits van Mariah, die ik gedachteloos mee zing.

Ik denk dat ik uiteindelijk moet zeggen dat ik de autobiografie als boek niet zo sterk vind, maar dat het wél een goede inkijk geeft in het leven van Mariah en vooral ook in een periode in de voornamelijk Amerikaanse popcultuur. Die verschilt wel iets van de onze, maar toch zijn er zeker ook wel gelijkenissen. Terwijl ik dit boek las, was Britney Spears veelvuldig in het nieuws. De uitbuiting van vrouwelijke artiesten lijkt een wijdverbreid probleem wanneer ik beide verhalen naast elkaar leg. Deze maand dus niet alleen aandacht voor vrouwelijke auteurs, maar ook voor de zangeressen!

"Dit boek is een getuigenis van de weerbaarheid van jongens en meisjes overal ter wereld die het zwijgen wordt opgelegd: om uit te spreken dat we hen geloven. Om hun ervaringen eer aan te doen en hun verhalen te vertellen. Om hen te bevrijden."