Mijn vrouw pikt zeepjes (en andere problemen) - Joost Prinsen

Laatste reactie 23/05/2021 15:17 door Karin
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 5 maanden geleden geplaatst
Auteur: Joost Prinsen
Titel: Mijn vrouw pikt zeepjes (en andere problemen)
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038809618
Verschenen in 2020.

Al een aantal jaren beantwoordt Joost Prinsen vragen van lezers in het Algemeen Dagblad. Lezers gooien hun ziel en zaligheid op het bordje van Prinsen en hij formuleert daar een mooie oplossing voor. Wellicht niet altijd helemaal zoals men verwacht zou hebben.

In Mijn vrouw pikt zeepjes (en andere problemen) is voor ons een selectie gemaakt uit de vele brieven en de prachtige antwoorden van Prinsen daarop. De brieven zijn ingedeeld op categorie. Denk aan 'ouders en (klein)kinderen', 'schoonfamilie', 'seks'.

En wat wordt er dan zoal gevraagd aan Prinsen? Echt van alles en nog wat. Maak je borst maar nat. Een vraag over de menopauze? Dat verwachtte je niet hè? Prinsen ook niet overigens. "Ik ben vereerd dat iemand mij in staat acht deze vraag naar behoren te beantwoorden. Dank, inzendster! Ik heb wel enig veldwerk moeten verrichten voor dit antwoord." Wat heeft Prinsen nu gedaan? Hij ging naar de jaarlijkse bijeenkomst van zijn zusters en schoonzusters, zeven dames die allen de menopauze al gehad hebben. Ervaringsdeskundigen dus. Hij legde de vraag aan hen voor. Of de menopauze vrouwen qua karakter een beetje mat kan laten worden? "Hoort het erbij, vraagt u. Kennelijk. Gaat het over? Zeker. Ik zou de drie matties maar te vriend houden. Want straks bent u aan de beurt."

Nog een voorbeeld? Vooruit dan maar. Een vrouw schrijft dat haar twee volwassen kinderen al tien jaar niet meer met elkaar spreken sinds de erfenis van hun vader, haar ex-man, roet in het eten gooide. Mevrouw wordt ondertussen gek van het geregel wie wanneer kan komen. Prinsen weet haar brief zo te herschrijven dat overduidelijk blijkt dat mevrouw zich misschien niet in allerlei bochten zou hoeven wringen om het de kinderen die ruzie hebben over iets waar zij eigenlijk helemaal niets mee te maken heeft naar de zin te maken. En hij eindigt met de volgende woorden: "Snel ophouden met dat geregel, u hebt meer dan genoeg voor die kinderen gedaan. En weet u waarom dat zo is? Omdat ik het zeg."

Een boek dat van hot naar her gaat. Bij sommige brieven kun je je ogen niet geloven, bij andere kun je alleen maar lachen. Soms om de brief zelf, maar soms ook om de hilarische antwoorden van Prinsen. Meteen bij de eerste brief was het raak. Deze brief kwam van een dame van 91. Waar het over gaat doet er eigenlijk niet toe. Ze schrijft: "Joost, lieverd - gezien mijn leeftijd mag ik dat zeggen." En na zijn antwoord sluit Prinsen af met de prachtige woorden: "Bioscoopje pikken, lekker ding?"

Prinsen behoeft misschien geen introductie, maar ik doe het voor de zekerheid toch maar even. Misschien ken je hem wel van tv. Met het mes op tafel. De Stratenmakeropzeeshow. Klokhuis. Nee, zegt het je niets? Joost Prinsen (1942) is acteur, presentator en columnist. Hij debuteerde in 1969 op het toneel bij Wim Sonneveld en speelde 45 jaar in het theater. Daarnaast genoot hij bekendheid met zijn tv-optredens in de eerder genoemde programma's. Hij publiceerde eerder De Scharrelaar (2007) en Een goede speler is niet eerlijk (2008).

-----

Geïnteresseerd geraakt in Mijn vrouw pikt zeepjes? Je kunt het boek hier in onze webwinkel aanschaffen!
Marieke Scheers 5 maanden geleden geplaatst
Aparte man die Joost Prinsen, en zo zal dit boek ook zijn. Ik denk bij hem altijd nog aan Erik Engerd, die hij speelde in de stratenmaker op zee show. Waar het over ging ben ik vergeten, maar die naam weet ik nog.
reactie op @mariekescheers:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik vind het echt een heerlijke man!! Je moet de grijns ook eens zien die hij heeft op de achterflap!! Dat is toch heerlijk? En misschien heb ik een zwak voor de beste man omdat hij zo dicht bij mijn geboortedorp woont!
5 maanden geleden

Beantwoorden

Veronique Janssen 4 maanden geleden geplaatst
Ik vind de voorkant erg leuk! 

reactie op @veroniquejanssen:
Karin de Graaff Ik heb zelf een kleine verzameling van zeepjes uit de jaren zeventig/tachtig. Precies zulke!
4 maanden geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) Echt? Wat leuk! Toch maar niet dit boek lezen dan... Want zeepjes mee naar huis nemen is niet charmant volgens Prinsen! 😂
4 maanden geleden

Beantwoorden

Karin de Graaff Hahahahaha!! (Misschien ter geruststelling: ik heb ze allemaal gekregen) 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 May 2021 om 19:12
Aantal lezers 8
Aantal reacties 7