Moet een hoofdpersonage alleen maar lief en aardig zijn?

Laatste reactie 05/02/2021 17:36 door Lianne
· Markeren als ongelezen
Lianne Reijntjes 10 maanden geleden geplaatst
Moet een hoofdpersonage alleen maar lief en aardig zijn?

Daar begon ik over te twijfelen toen ik een paar recensies teruglas met als commentaar dat ze mijn hoofdpersonage zo negatief vonden. Dat kwam wel aan.

Natuurlijk, smaken verschillen. En er zijn er zat die haar wel tof vonden. Maar het gaf me wel stof tot nadenken. Want wordt er eigenlijk wel ooit iets over gezegd als een personage juist te lief is voor deze wereld?

Ik creëerde een cynisch, verbitterd en a-romantisch personage. Dat is haar karakter en zo heb ik haar bewust uitgewerkt. Omdat ik op de eerste plaats iets vernieuwends wilde neerzetten, en omdat ik aan de hand van kleine stukjes informatie wilde hinten naar wat er ooit gebeurd is waarom ze zo is geworden. Er zit dus wel een verhaal achter.

Ik vraag me af waarom een hoofdpersonage altijd maar zachtaardig moet zijn. Is het een soort van ongeschreven regel dat de hoofdpersoon in feelgoodboeken een lief, onzeker en verlegen meisje moet zijn dat vanaf pagina 1 al op zoek is naar haar ware droomman omdat dat haar doel is in het leven?

Reacties over je personages kunnen je heel onzeker maken en ik vroeg me af of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Mijn personages komen uit mij, ze zijn een deel van mij. En als mensen er iets over zeggen voelt het echt als kritiek op mij persoonlijk, omdat ze dicht bij me staan en uit mij komen.

Ik probeer nu dagelijks tegen mezelf te zeggen dat mijn boek goed genoeg is. Smaken verschillen nou eenmaal. En toen ik het er met iemand over had kwam diegene tot een heel mooi inzicht: ‘Je weet niet waarom iemand dat vindt. Misschien heeft diegene ooit te maken gehad met iemand met net zo’n karakter? Het hoeft niet aan jou te liggen.’

En toen ik daar verder over na ging denken vond ik het fijn om toch wel iets moois te beseffen: mijn personage is daardoor wel écht en realistisch. Misschien niet voor alle lezers even leuk, maar daardoor wel iets om een mening over te vormen, en dus levensecht uitgewerkt. Dat is ook wat waard.

Liefs,
Lianne
Karin de Graaff 10 maanden geleden geplaatst
En zo is dat toch ook! (wat betreft het allerlaatste) En heeft iedereen in al die recensies hier opmerkingen over gemaakt? Volgens mij niet, als ik dit zo lees. Jij hebt een bewuste keuze gemaakt voor dit personage. En misschien dat je in een ander boek een andere bewuste keuze maakt.

Ik ben nu bezig aan het eerste deel van een serie die ik wil maken. In mijn vorige boek Langs de lijn had ik, met name richting het einde van het boek, binnen een hoofdstuk meerdere perspectiefwisselingen. Natuurlijk wel met regels wit ertussen. Sommige mensen moesten hier erg aan wennen. En ook bij het maken van het audioboek heb ik hiervoor wat aanpassingen moeten maken. Bij dit nieuwe boek is mijn voornemen om dit wat duidelijker te scheiden, dus als ik een perspectiefwisseling wil, dit per hoofdstuk te laten gebeuren. Maar goed, ik ben net een paar hoofdstukken onderweg en er kan nog van alles gebeuren. ;-)
Veronique Janssen 10 maanden geleden geplaatst
Ik vind het leuk als een personage iets anders is dan anders... Soms kan ik me ergeren aan personages. Meestal heeft een auteur dan bewust gekozen voor een bepaalde karaktertrek die ik niet fijn vind. Maar voor iemand anders kan dit anders voelen. 

Ik hou ervan :)
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 9 maanden geleden geplaatst
Ik vind het soms heel fijn als ik me kan vinden in het hoofdpersonage van een boek, of diegene nu aardig is of niet. Ik vind het vooral belangrijk dat een personage 'echt' voelt. Ik kom wel eens boeken tegen, met name in het fantasy genre, waarin personages voorkomen die ik ook we Mickey Mouse-personages noem. Ze doen alleen maar het goede en zijn ook nog eens belerend naar anderen toe. Brrr. Daar kan ik niet tegen. Ik kan ook niet geloven dat iemand alleen maar altijd goed doet!

Pas hadden we leesclub rond het boek Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. De vraag werd gesteld wie je favoriete personage was. Nee, er werd gevraagd welk personage je het leukst vond. Mensen gaven steevast een van de hoofdpersonages aan met leuke trekken. Ik antwoorde dat ik niet per se een leuk personage had uitgekozen, want ik koos voor de bitch van het boek. Dat is in dit boek Nzinga. Zij is een vrouw die veel aandacht opeist en de mensen om haar heen als vanzelf imponeert met haar stijl en kennis. Ze duldt ook geen tegenspraak. Uiteindelijk overtuigd ze een van de hoofdpersonen, Dominique, met haar mee te gaan naar Amerika. Daar wil ze dat Dominique haar naam verandert in Sojourner, dat ze niet langer omgaat met andere mensen en zo gaat het maar door. Totaal ziek in haar hoofd natuurlijk, maar zó echt, zo waar. Dat zijn mijn favoriete personages!
reactie op @eliseprins:
Lianne Reijntjes Leuk om te horen! En je hebt gelijk, niemand doet alleen maar goede dingen of is altijd alleen maar leuk. Ik heb ook liever echte in plaats van leuke personages.
9 maanden geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis 9 maanden geleden geplaatst
Van mij hoeft een hoofdpersonage niet per se lief en aardig te zijn. Als ik zijn of haar beweegredenen maar begrijp. Ik heb ook wel eens boeken gelezen die zijn geschreven vanuit de slechterik of zelfs een moordenaar. Als je dan op de een of andere manier toch met die hoofdpersoon gaat meeleven, ook al keur je zijn/haar daden af, dan vind ik dat altijd heel knap van een schrijver. Daar kan ik dan ook best van genieten. Eigenlijk een beetje wat Elise ook zegt.
reactie op @biancabrummelhuis2:
Lianne Reijntjes Mooi gezegd!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 January 2021 om 10:33
Aantal lezers 8
Aantal reacties 7