Nanda Roep - Dik, druk en dronken

Laatste reactie 23/04/2020 12:19 door Elise
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 2 jaar geleden geplaatst
Een poosje geleden las ik Leugens in de lente, geschreven door Nanda Roep. Aangenaam verrast was ik destijds. Ik besloot ook eens een van haar andere boeken te lezen. Toen de corona crisis uitbrak, had ik daar ineens tijd voor! En laten Nanda's boeken ook nog eens beschikbaar zijn via de onlinebibliotheek! Ik koos voor Dik, druk en dronken. Waarom? Omdat die bovenaan stond. Ik had werkelijk geen flauw idee waar dit boek over ging. Ik begon gewoon te lezen. Al na enkele pagina's stond ik versteld. Beschrijft Nanda hier nu precies hoe ik mij voelde tijdens mijn burn-out?

"Maat 42... Het is de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw. Ik ben de gemiddelde vrouw. Lief, knap, hartelijk, zorgzaam en... uitgeput. Ooit was ik een unieke meid vol sprankelende ideeën en met een klaterende lach. Nu zit ik hier afgetobd te wezen. Ik ben er klaar mee."

Okay, maat 42 ben ik niet, maar verder raakt Nanda's boek een snaar, die na drie jaar nog steeds gevoelig blijkt te zijn.

Waar gaat dit boek dan over? Dit is het verhaal van Janine Rekel-Victoria, Jan, Nientje. Ja, wie is ze eigenlijk? Een drukke moeder van in de 40, bij wie ineens kortsluiting optreedt. "Verslagen door het leven, zo voel ik me, ook al is er geen aanleiding toe," aldus Janine. Haar man Bram is naar de sportschool wanneer het gebeurt. De kinderen Sem en Julia zijn op school afgeleverd. Janine is thuis en weet het niet meer. Rust, dat is het enige dat ze nog weet. En dus draait ze de deur op slot, laat de sleutel zitten en sluit haar man buiten.

Dat kan niet goed gaan. Nee, dat gaat ook niet goed. Van de regen raakt Janine in de drup. Ze besluit in de auto te stappen en naar Scheveningen te rijden. Even uitwaaien. Even tijd voor haarzelf. Een ochtendje wordt een dikke 24 uur...

"Van verdriet gloei ik. Van verdriet en spijt, van gemiste kansen, het voortrazen van de tijd en van overbelast zijn. Je zou niet verwachten dat ik er stiekem van geniet, maar toch, gek genoeg, is het zo. Alles komt voorbij, eindelijk is er tijd voor."

En zo is het ook. Als je dan eindelijk stilstaat, al die gevoelens toestaat... Ik voelde me destijds extreem ongelukkig, maar tegelijkertijd ook vastberaden. Zoals het was, zo mag het niet meer zijn! Het is genoeg geweest. Ook Janine neemt het heft in eigen handen. Al haar beslissingen zijn impulsief, en wellicht niet allemaal even verstandig. Zo vertrekt ze zonder paspoorten met haar dochter Julia naar Noord-Frankrijk, naar haar broer die ze al zeker 10 jaar niet meer heeft gezien en die daar als kluizenaar leeft. Was het een goede beslissing?

Soms moet je een egoïstische keuze maken. Dat gaat geheel tegen je opvoeding in. Ik weet het. Ik weet hoe het schuldgevoel aan je knaagt. Maar het moet! Je kunt er niet voor een ander zijn als je er niet voor jezelf kunt zijn. Janine vertelt: "Ik hou van lezen. Met een kopje thee of een glaasje wijn. Koekje erbij of een bakje chips. Muziek erbij is optioneel, maar tv niet (...). Ik wilde de lamp, die stoel en de rust om te lezen. Lezen geeft je pas echt een vrije middag of avond." En zo is het maar net, Janine!

Als Janine zo goed kan verwoorden wat ik voelde, en soms nog voel, wat zegt dat dan over Nanda Roep? Zegt het überhaupt iets over haar? Ik besloot haar te vragen of ze persoonlijk ervaring heeft met burn-out, overspanning. Wat blijkt? Dit boek is gebaseerd op haar eigen ervaring, recht uit het hart, en dat voel je.

Titel: Dik, druk en dronken
Auteur: Nanda Roep
ISBN: 9789490983352
Verschenen in 2015
Nanda Roep 2 jaar geleden geplaatst
Wauw, wat een mooi verslag – veel dank, @eliseprins​! ❤️
Floor Flawless 2 jaar geleden geplaatst
Oef, ik ben dan wel een stuk jonger, maar ook ik heb ervaring met een burn-out dus bij dat boek heb ik waarschijnlijk zakdoekjes nodig ?
reactie op @floorflawless:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik had hem op mn 29e. Maar moet zeggen dat het met de zakdoekjes wel mee viel. Er zitten ook veel stukjes in waar je in herkenning kan grinniken! 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep De eerste keer dat ik omviel, was na de periode die ik beschrijf in 'Sable'  – die was zo intensief! De huisarts noemde het 'emotioneel overbelast'. De term burn-out bestond nog niet. ☺️
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Veronique Janssen 2 jaar geleden geplaatst
Ik was 19 toen ik mijn burn-out kreeg. Ik denk dat ik hier heel veel (helaas) in ga herkennen. <3 Hij gaat op mijn lijstje!
reactie op @veroniquejanssen:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Jee, wat jong!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 April 2020 om 19:41