Nooit meer bang - Gaby Rasters

Laatste reactie 27/07/2021 12:18 door Gaby
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 11 maanden geleden geplaatst
Auteur: Gaby Rasters
Titel: Nooit meer bang
Uitgever: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401912242
Verschenen in 2018.

Sinds april werk in de buurt van waar ik woon. Ik fiets ofwel 20 minuten naar het volgende dorp of ik loop 20 minuten binnen mijn eigen dorp. Voorheen zat ik altijd minstens driekwartier in de trein en kreeg ik dus een hele hoop leeswerk voor elkaar tijdens het reizen van en naar huis. Hoe doe je dat op de fiets of te voet? Juist, luisterboeken. Ik koos voor Nooit meer bang van Gaby Rasters. Ik had nog nooit wat van haar gelezen, maar haar boeken al wel vaak voorbij zien komen op social media.

Waar gaat Nooit meer bang over? Louise heeft de mannen afgezworen. Maar dan ontmoet ze bij het ontbijt in haar Brusselse hotel Lennard. Het is liefde op het eerste gezicht en ze rijdt hoteldebotel terug naar huis, terwijl hij naar het vliegveld gaat. In de auto belt ze haar beste vriendin om te vertellen over de ontmoeting. Die vraagt meteen: ‘Luister jij geen radio? Er is een aanslag gepleegd…’ Het is het begin van een zoektocht. Naar liefde, naar hoop, naar Lennard, naar zichzelf.

Vooraf had ik mij eigenlijk niet echt bedacht dat dit boek zou beginnen met de aanslag op het vliegveld van Brussel. Dus toen dat daadwerkelijk in het boek gebeurde, was ik heel even uit het veld geslagen. Waarom? De aanslag op het vliegveld van Brussel vond plaats op dinsdag 22 maart 2016. Twee dagen eerder, op zondag, was ik naar mijn moeder toegegaan, nadat ze vroeg op de ochtend een soort noodkreet per sms aan haar kinderen stuurde. Mijn vader was al lange tijd ziek, mijn moeder zorgde voor hem. Het was te veel, er moest nu écht hulp komen. Ik had die dag een bezoekje aan het Rijksmuseum gepland met mijn vriend en zou daarna meteen naar mijn moeder gaan om te kijken wat ik zou kunnen doen. Toen wist ik nog niet dat ik er vier aaneengesloten dagen zou blijven.
Je kunt waarschijnlijk wel begrijpen dat het niet bepaald goed ging met mijn vader. We hadden de televisie al nauwelijks aan, maar het nieuws over de aanslag sijpelde toch binnen. We besloten het te negeren. Er was geen plaats voor. De televisie bleef uit. De krant die woensdagochtend binnenkwam verstopte ik. Geen nieuws voor ons, geen nieuws voor papa. Ik geloof ook daadwerkelijk dat hij er niets van mee gekregen heeft, gelukkig. Die woensdag sliep hij aan het einde van de middag vredig in.
Dat heeft natuurlijk verder niets met Rasters of haar boek te maken, maar voor mij zal die aanslag áltijd geassocieerd blijven met de dood van mijn vader. Ik was dus even uit het veld geslagen, niet door de herinnering aan de aanslag, maar door de herinnering aan die laatste dagen van mijn vader.

Nu ik dat even in context heb gezet kun je je misschien wel voorstellen dat dit boek voor mij heel emotioneel was. Nu is het boek op zichzelf denk ik al een tranentrekker - ik kies nog eens een keer zo'n feelgoodboek, zeg - sommige stukken op weg van huis naar werk en andersom moest ik op de fiets echt verwoed met mijn ogen knipperen om goed te kunnen blijven zien. Door merg en been.
Ik durf geen voorbeelden te geven van de verdrietige gebeurtenissen uit het boek, omdat ik bang ben daarmee teveel van het verhaal weg te geven. Wat ik wel kan zeggen is dat dit een boek is met meerdere lagen. Het gaat niet alleen om de aanslag en een prille liefde die mogelijk in de kiem gesmoord zal worden. Er speelt nog zoveel meer. Het rauwe verlies wordt perfect door Rasters neer gezet met daar tegenover warme vriendschap en moed, zoveel moed.
Vaak heb ik als puntje van kritiek op feelgoodboeken dat het te makkelijk voelt, dat het niet realistisch voelt. Bij Nooit meer bang heb ik dat geen moment gevoeld. Ik geloofde in het verhaal van Louise en de andere personages die je gaandeweg als lezer leert kennen. Misschien dat het me daarom ook zo emotioneerde.

Lang verhaal kort: Lees dit boek. Het is het meer dan waard!Elise Prins (Zoefff en Chaos) 11 maanden geleden geplaatst
@gabyrasters​, mocht je het leuk vinden om een recensie over een van jouw boeken te lezen :)
reactie op @eliseprins:
Gaby Rasters Wat een prachtige recensie!! Dankjewel!
11 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 July 2021 om 09:06