Powerstruggle

Laatste reactie 07/04/2021 16:58 door Chantal
· Markeren als ongelezen
Chantal van Gastel 1 jaar geleden geplaatst
Soms hebben wij ook weleens een Oasis-momentje, gaf Priscilla toe tijdens het interview met Telegraaf over onze net verschenen roman Vaarwel Roscoe. Daarmee verwezen we naar de soms heftige discussies die tussen ons kunnen losbarsten als we samen een boek schrijven. We zijn nu eenmaal zussen. Zussen maken weleens ruzie. En soms ontaardt dat in een kleine powerstruggle. Die bekentenis haalde het interview: “Lachend vergelijken ze zichzelf met Noel en Liam Gallagher, de immer ruziënde broers achter de band Oasis.” En toen ging het een beetje een eigen leven leiden.

Deze vergelijking kwam voor het eerst in ons op nadat we bij het afronden van de eerste versie van onze roman een hele dag niet met elkaar on speaking terms waren vanwege een verschil van inzicht dat achteraf niet eens een écht verschil van inzicht bleek, maar eerder een niet al te tactvol gebracht punt van kritiek. Want tja, we kunnen heel veel als zussen, maar tactvol naar elkaar zijn, hebben we niet geleerd in de achtendertig jaar ervaring die we inmiddels hebben. We zijn confronterend eerlijk, en soms kan dat snoeihard aankomen. Zeker bij iets wat zo kwetsbaar is als het creatieve proces. Bij het schrijven van een boek geef je je ziel bloot. En dan kan kritiek hard aankomen.
Wat we wél hebben geleerd als zussen, is dat we bondgenotes voor het leven zijn. Dus na een paar uur mokken komt er altijd weer een moment dat we genoeg afgekoeld zijn om de ruzie uit te praten en bij te leggen. 

Tijdens de instalive kregen we ook van lezers vragen over onze Oasis-momenten. Voorbeelden werden er gevraagd! Zo kwam de discussie rondom “de stoel” ter sprake. Hilariteit alom, omdat de stoel zoveel teweeg bracht terwijl het ding nu niet bepaald een groot plotdevice was. Het was gewoon een stoel. Een fictieve nog wel. In een fictieve slaapkamer. Priscilla had de stoel de scène in geschreven, en ik had hem weer geschrapt. 
‘Maar waarom?’ wilde Priscilla weten. Wat was er mis met haar stoel? Waar bemoeide ik me mee om een beetje met meubels te gaan sjouwen, terwijl we wel belangrijkere dingen aan ons hoofd hadden in dit hoofdstuk?
‘Wat maakt het uit of er een stoel staat?’ vond ik. 
Maar dat was nu net het punt, zei Priscilla, als het niet uitmaakte, waarom haalde ik hem dan weg? 
‘Omdat ik denk dat hij aan de andere kant van het bed moet staan, dus dan kán Rafael zijn kleren helemaal niet op die stoel leggen.’
En toen ging de discussie natuurlijk weer door over hoezo de stoel per se aan de ene kant zou moeten staan en niet aan de andere. Het zat ons dagen dwars. En misschien nog steeds een beetje, aangezien “de stoel” in elk interview ter sprake komt. Afgelopen zaterdag was het dus weer raak. Live in de uitzending bij Spijkers met Koppen vroeg Dolf Jansen ons opnieuw naar de stoel. En daar gingen we weer. Uiteindelijk gaf hij de doorslag door te beslissen dat de scène zonder de stoel inderdaad de plank totaal misgeslagen zou hebben. Dus dat is dat. Eén-nul voor Priscilla. Soms win je, soms verlies je.

Het interview is nog terug te luisteren/kijken: 
https://www.nporadio2.nl/spijkersmetkoppen/gemist/video/22205/2021-03-27-chantal-en-priscilla-van-gastel-schrijven-samen-een-roman-en-dat-gaat-lang-niet-altijd-even-soepel
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Oasis of niet... Die hebben wel flink succes (gehad), dus het gaat jullie ook lukken!!
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Hahaha, ohh, wat leuk, ik zie het helemaal voor me! ? Zul je net zien dat dáár de mensen ALLES over willen weten, haha!
Niet om de Oasis-fase op te rekken, haha, maar ik ben het met @chantalvangastel​ eens: als Rafael er gaat staan, kan er géén stoel meer bij! ?
Marieke Scheers 1 jaar geleden geplaatst
Stoel... stoel...stoel? Boek gelezen, maar stoel? Kennelijk was die voor mij toch niet van belang, of die er nu wel of niet was/is.
reactie op @mariekescheers:
Nanda Roep ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) Jij hebt Vaarwel Roscoe gelezen dus! Vertel!!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Chantal van Gastel Die was ook absoluut niet van belang, dat is nog het mooie. Dit pareltje is het geworden: "Gelukkig hoefde ik niet eerst nog naar een verdwaalde sok of mijn boxer op zoek. In plaats van onze kleren tijdens een gepassioneerd samenzijn door de hele kamer te smijten, hadden we ieder aan een kant van het bed gestaan en ons snel en efficiënt uitgekleed. Mijn kleren lagen half opgevouwen op een hoopje op een stoel." Je snapt dat we hier een paar dagen discussie voor over hadden.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marieke Scheers Ah dat was het. Zie je, het paste gewoon zo in het verhaal, dat het geen issue was bij het lezen en het ook geen speciale herinnering heeft opgeroepen.

En ja een pareltje in de tekst, maar daar waren er meer van, heel veel meer! Ik had er aardig wat gemarkeerd en heb er twee opgenomen in mijn recensie.

Leuk was gister ook de online leesclub. Sorry, maar ik was heel anoniem aanwezig.  Ik ben ook zo onhandig dat ik pas laat doorhad dat ik alles uit had staan, geen camera, geen microfoon, maar het was ook te onrustig in huis, dus beter zo.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Chantal van Gastel Heel leuk dat je erbij was! Ik zag inderdaad twee anonieme deelnemers!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Hahaha, de discussie lijkt me helemaal logisch! ?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Karin de Graaff 1 jaar geleden geplaatst
@chantalvangastel​, jij en Priscilla hadden Rafael natuurlijk ook een Wonderwall kunnen geven om zijn kleren op te gooien.... ;-)
reactie op @karindegraaff:
Chantal van Gastel Haha, I see what you did there!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 March 2021 om 16:07