The house of books
ISBN 9789044355086

Je kunt het boek hier kopen!

De Britse Kathryn Hughes (1959) schrijft meeslepende romans met meerdere tijdlijnen. De brief (2020) is de derde roman die is vertaald naar het Nederlands.

Het boek begint met een proloog in het heden waar kleinkind Ava aan haar oma vraagt hoe oma en opa elkaar hebben ontmoet. De vraag is het begin van het verhaal, dat eerst terugspringt naar 1973.

Het eerste deel gaat over Tina Craig. Ze is getrouwd met de werkloze Rick, een alcoholist met losse handjes. Tina werkt door de week als typiste en op zaterdag in een liefdadigheidswinkel. Daar vind ze, tijdens het uitpakken van een zak met kleding, een nooit geposte brief in de binnenzak van een pak. Ze besluit de brief te lezen en wordt geraakt voor de inhoud.

De tijd verspringt opnieuw naar 1939 waar de keurige en lieve Chrissy Skinner dochter van een strenge huisarts en een vroedvrouw, de charmante Billy Stirling leert kennen. Ze raakt zwanger. Vader is in alle staten en zorgt ervoor dat ze elkaar nooit meer zullen zien. Billy moet de oorlog in en Chrissy wordt naar Ierland gestuurd.

Deze twee verhaallijnen blijven naast elkaar lopen, en beide vrouwen krijgen te maken met misbruik en onrecht. In het derde deel van het boek komt William Lane in het verhaal. Een Amerikaanse jongen die is geadopteerd. Hij is op zoek naar zijn biologische ouders en begint zijn zoektocht in Ierland en daarna in Manchester.

Het boek is mooi opgebouwd door de verschillende tijdlijnen en verhaallijnen eerst naast elkaar te laten lopen en vervolgens te verweven, zodat alles samen komt. De personages zijn goed uitgewerkt en zijn herkenbaar. Hughes heeft ook een fijne schrijfstijl en houdt de lezer constant nieuwsgierig. Oude geheimen worden langzaam onthuld en de brief waar het allemaal mee begon en het feit dat die nooit is gepost krijgt ook een antwoord, ook al weet de lezer dat veel eerder dan de betrokken personen.

Het verhaal geeft een goed beeld van hoe het eraan toe ging in 1939. De 'schande' wanneer een jonge vrouw ongehuwd zwanger raakte en hoe weinig de vrouw daarbij had in te brengen. Chrissy komt terecht in een Iers klooster waar haar 'ziel' kan worden gereinigd door keihard te werken. De onmenselijkheid is schrijnend. Ze krijgt haar kindje en mag er drie jaar voor zorgen, waarna het kind wordt geadopteerd door gefortuneerde ouders en er door de moeder moet worden getekend voor het doen van afstand en de belofte om nooit meer contact te hebben of te zoeken.

Maar ook het verhaal van Tina brengt een heftig thema mee, in het feit dat ze vast zit in een huwelijk met een agressieve man en geen kant uit kan. Het einde van het boek heeft nog een twist, als de eigenaar van het pak ineens opduikt. Het is overbodig is en nogal ongeloofwaardig en doet afbreuk aan de rest van het boek.

De schrijfstijl van Hughes is erg fijn om te lezen. Ze weet de situaties, personages en omgeving goed te beschrijven en de dialogen kloppen

De brief is een goed opgebouwde meeslepende roman met meerdere tijdlijnen, waardoor het verhaal van de brief die als een rode draad door het verhaal is vervlochten, constant blijft boeien.

Geïnteresseerd geraakt? Je kunt het boek hier kopen!