Roberta Marasco - Het geheim van de thee

Laatste reactie 20/07/2021 14:18 door Floor
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 9 maanden geleden geplaatst
Titel: Het geheim van de thee
Auteur: Roberta Marasco
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401609401
Verschenen in 2017.

Dit boek is te koop in de webwinkel van Feelgoodboeken.nl!

"Van die wonderen die slechts een moment in beslag nemen, zoals een slok thee, maar waarvan de smaak je je hele leven bijblijft."

Elisa groeit op samen met haar moeder en  tante in Milaan. Een vader heeft ze niet en ook haar moeder komt te overlijden na een ziekbed. Na enkele jaren sterft ook Elisa's tante en blijft Elisa eenzaam achter, vol vragen over haar familiegeschiedenis. Dat is het waarop we Elisa ontmoeten. Ze is bezig met het leeghalen van haar tante's huis en hoopt tussen de spullen een spoor van haar mysterieuze vader te vinden,  maar helaas, niets. Wel vindt ze een oud theeblikje. Het is het blikje waarin haar moeder haar 'verboden thee' in bewaarde. Elisa mocht niet van deze thee drinken. Het was een hele bijzondere thee die je op de een of andere manier moest verdienen volgens haar moeder.
Onderop het blikje zit een half etiket met daarop de naam Roccamori. Elisa heeft nog nooit van een Roccamori thee gehoord. En dat is bijzonder, want ze werkt voor een bedrijf die elk jaar een overzicht maakt van alle theesoorten die geproduceerd worden. Je zou kunnen stellen dat als een thee niet vermeld staat in dat overzicht hij simpelweg niet kan bestaan.
De thee laat Elisa niet los en na een korte zoektocht op internet ontdekt ze dat Roccamori een dorpje in Italië is. Vroeger was het het meest romantische dorp van Italië, maar dat was gauw voorbij toen de toeristen niet meer kwamen. Wat is er gebeurd in dit dorp? Elisa besluit de stoute schoenen aan te trekken en naar het dorp toe te gaan. Zou ze er iets ontdekken over de mysterieuze thee? Of wellicht iets over zichzelf?

Het geheim van de thee is een bijzonder boek. Schrijfster Roberta Marasco neemt je mee van het heden naar het verleden, waarbij ze tegelijkertijd Elisa's verhaal verteld, als dat van haar moeder Daria.  En dat alles voorzien van de nodige informatie over thee. De hoofdstukken die zich in de tegenwoordige tijd afspelen beginnen allemaal steevast met een beschrijving van een theesoort.

"Roi de Yunnan. Eersteklas Chinese zwarte thee, met een amberkleurig aftreksel en een volle, fruitige smaak die verrast door de onverwacht pikante, uitgesproken ondertoon. Het is een stevige thee, rijk aan gouden knoppen, die de smaakpapillen verovert en ideaal is voor de middag en voor bijzondere momenten."

Als je zoiets leest krijg je toch spontaan zin in thee? Ik wel in elk geval, om dan een beetje teleurgesteld te kijken naar mijn zakjes kant en klare thee, waar eigenlijk weinig echts aan is. (Note to self: nieuwe keuken, nieuwe thee, lekkere losse thee!) In het gehele boek vergelijkt Elisa de mensen die zij ontmoet met een soort thee. Zo zou de lieve en warme Fernanda een Rooibos met kaneel zijn geweest. Haar werkgeefster Giuliana noemt ze een Bi Luo Chin: nevelig, exclusief en met een onverwacht zoete, intense geur.

Mijn Italiaans is niet zo goed en dus vind ik ook niet veel informatie over de Italiaanse Roberta Marasco. Van de achterflap van het boek leerde ik al dat Le regole del té e dell'amore haar debuutroman is die ze uitbracht in 2016 en die een jaar later vertaald werd naar het Nederlands als Het geheim van de thee. Of ze daarna nog meer romans geschreven heeft? Ik weet het niet. Ze zijn in elk geval niet naar het Nederlands vertaald!

Geïnteresseerd geraakt in dit boek? Je kunt het hier kopen!
Karin de Graaff 9 maanden geleden geplaatst
Ik hou heel erg van thee en je recensie maakt nieuwsgierig. Leuk gegeven! Het doet me ergens denken aan de boeken van Sarah-Kate Lynch. Daarin staat de ene keer brood centraal, de andere keer kaas, champagne of honing.
reactie op @karindegraaff:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Dat klinkt ook erg leuk!!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Marieke Scheers 9 maanden geleden geplaatst
Lijkt me een mooi boek. Leuk die combinatie met thee.
reactie op @mariekescheers:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Zeker een mooi boek en de thee is wat mij betreft een hele fijne bonus!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Veronique Janssen 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb nu zin in thee! 
reactie op @veroniquejanssen:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Kom maar lekker na de lockdown thee bij me drinken!!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 9 maanden geleden geplaatst
Ik wil nu óók thee! Dit klinkt erg aantrekkelijk!
reactie op @nandaroep:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik zal bij onze volgende ontmoeting een lekker kopje thee schenken!! Ik heb ondertussen drie soorten losse thee gekocht en leuke blikjes voor in de nieuwe keuken. Je kunt tot nu toe kiezen uit groene gunpowder, ontspannende kruidenthee en rooibos avondthee!
9 maanden geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Oehh, ik zie ernaar uit! #nualzin
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Bianca Brummelhuis 9 maanden geleden geplaatst
Klinkt als een geweldig verhaal. Die thee doet het hem ook :)
Floor Flawless 3 maanden geleden geplaatst
Als theeliefhebber ben ik nu erg nieuwsgierig naar dit boek!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 January 2021 om 07:44
Aantal lezers 9
Aantal reacties 12