Sarah Blake - Naamah

Laatste reactie 17/07/2020 14:07 door Elise
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Titel: Naamah
Auteur: Sarah Blake
Uitgever: Riverhead Books
ISBN: 9780525536338
Verschenen in 2019.


Dit boek is te bestellen via een e-mail aan info@feelgoodboeken.nl


Wellicht ken je het verhaal van de Ark van Noach, het bijbelse verhaal waarbij God een zondvloed over de wereld joeg, maar Noach vooraf waarschuwde en hem een opdracht gaf. Verzamel van alle dieren twee paren, bouw een ark en red jezelf en je familie. Dit boek beschrijft dit verhaal ook, maar dan een tikkeltje anders. Nu lezen we het verhaal vanuit het oogpunt van Noach's vrouw Naamah, een sterke vrouw met een fijne dosis gezond verstand.

Het boek begint op de Ark, nadat de regen al een poosje gestopt is en er om de ark heen alleen water te zien is. Zo dobbert het gezin van Naamah al een aantal weken rond met allerlei dieren aan boord, van geiten tot tijgers, en alle risico's en gevolgen van dien. Naamah heeft het moeilijk.


"I don't understand how I could have been judged differently from all those other people. All those children."


Ze heeft moeite om het traditionele geloof in God in stand te houden en begint rusteloos te worden op de ark. Om het wachten op het zakken van het water wat aangenamer te maken besluit Naamah te gaan zwemmen.

Onderwater ontdekt Naamah een vrouw, een engel, die een thuis voor zichzelf en overleden kinderen heeft gemaakt. De engel wil graag dat Naamah bij hen blijft onderwater. Een deel van Naamah wil dat ook, maar haar gezin op de ark dan?


Mijn mening
Ik ben absoluut een groot voorstander van mythes of oude verhalen in een nieuw jasje. Dat is ook de reden waarom ik dit boek uitkoos. Dan is het natuurlijk nog fantastischer als de hoofdpersoon een vrouw is, die ook nog eens stevig in naar schoenen staat, durft te twijfelen en zelfs haar mening durft te uiten tegenover God!

Naamah is een prachtig geschreven boek. Het woordgebruik is eigentijds, de stijl veelal poëtisch en mysterieus. Hier en daar heeft het boek zelfs een erotisch tintje. Er wordt veel gesproken over seks en liefde tussen man en vrouw, maar ook - en eigenlijk vooral - tussen vrouw en vrouw. Sommige scènes zijn aan de grafische kant, zonder ordinair te worden. Mooi hoe vrouwen zo bij elkaar troost en kracht kunnen vinden.


Over de auteur
Dit boek heeft wat mij betreft alles in zich wat nodig is om een flinke indruk achter te laten. Bijzonder, wanneer je je bedenkt dat dit de debuutroman is van Sarah Blake. Om het verwarrend te maken zijn er twee auteurs met deze naam. De 35 jaar jonge Blake groeide op in New Jersey en studeerde wiskunde met een minor in creative writing. Op het laatst genoemde gebied behaalde ze haar masterdiploma. Als dichteres schreef ze Mr. West, Named after Death en Let's Not Live on Earth, waarna ze in 2019 haar eerste roman uitbracht. Met Naamah won Blake de National Jewish Book Award.
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Super!!! Prachtige foto, ook!
Veronique Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Wat een mooie cover en titel. Bijzonder boek denk ik! 
reactie op @veroniquejanssen:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik vond het in elk geval erg bijzonder!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 June 2020 om 23:05
Aantal lezers 7
Aantal reacties 4