Taylor Jenkins Reid - Daisy Jones & The Six

Laatste reactie 15/07/2020 16:06 door Elise
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 2 jaar geleden geplaatst
* Dit boek kun je via een mailtje bestellen bij Feelgoodboeken.nl

Wat weet ik nou van rock uit de jaren 70? Wanneer in de 'author's note' geschreven wordt dat het boek een portret is van 'how the renowned 1970s rockband Daisy Jones & The Six rose to fame', ga ik er vanuit dat dat waar is. Best gek om er daarna achter te komen dat het een fictieve band is. Wat blijkt, de 'author's note' is niet een bericht van auteur Taylor Jenkins Reid aan haar lezer, maar van een fictieve auteur die een biografie schrijft over de band Daisy Jones & The Six, hoe het begon en hoe het tot een dramatisch eind kwam. De auteur heeft dus een personage dat auteur is, gecreëerd. Begrijpt u het nog?

Nu we dat opgehelderd hebben.... Waar gaat dit boek over? Seks, drugs en rock 'n' roll in al zijn facetten. Als lezer ga je mee in de highs en de lows. Je wordt in het verhaal meegenomen door met name de leden van de band: Billy, Graham, Eddie, Pete, Warren, Karen en Daisy. Billy is de zanger van The Six en heeft een behoorlijk verslavingsprobleem. Graham is Billy's jongere broer en speelt gitaar. Eddie en Pete zijn broers. Pete is de bassist en Eddie is een tweede gitarist, die moeite heeft met het ego van frontman Billy. Warren is de drummer van de band en lijkt zich het minst druk te maken over de anderen. Karen is de toetsenist. Ten slotte Daisy Jones, die zich op een later tijdstip bij The Six voegt, waardoor Daisy Jones & The Six ontstaat. Daisy leidt een onstuimig leven. 
Daarnaast komen mensen van het platenlabel Runner Records en andere personen rond de band, zoals Billy's vrouw Camila, aan het woord. De auteur heeft al deze mensen geïnterviewd voor de biografie. Het boek bestaat dan ook uit citaten van deze mensen, die vertellen over hoe de band bij elkaar kwam, hoe de onderlinge verhoudingen waren, hoeveel gebruik er werd gemaakt van drank en drugs en hoe de band uiteindelijk ophield te bestaan. "Verwarrend," denk je misschien, maar dat valt reuze mee. Het is telkens heel duidelijk wie er aan het woord is. De aanpak leidt ook tot verrassende inzichten in hoe ieder zijn eigen herinnering aan een gebeurtenis heeft, die beduidend anders kan zijn dan die van de ander. 

Daisy Jones & The Six is een prima boek. Inhoudelijk niet per se bijzonder. De stijl maakt het boek het lezen zeker waard! Fijn ook is het feit dat het boek niet echt ophoudt bij het uit elkaar vallen van de band. De bandleden vertellen wat ze bereikt hebben na de jaren 70. Hoe ze uit de put zijn gekomen en verslavingen achter zich hebben gelaten. Een positieve noot om mee te eindigen dus. En wellicht bevat het boek een aantal herkenningspunten voor diegenen die de jaren 70 hebben meegemaakt? Ik hoor het graag!

Titel: Daisy Jones & The Six
Auteur: Taylor Jenkins Reid
ISBN: 9781984817792
(Engels)
ISBN: 9789026349249 (Nederlands)
Verschenen in 2019
Floor Flawless 2 jaar geleden geplaatst
Yess was 1 van mijn favorieten van afgelopen jaar! 
reactie op @floorflawless:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Leuk dat we dezelfde boeken tegen komen! 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb hem ondertussen ook gelezen en vond hem inderdaad erg leuk. Ik had ook niet meteen door dat de band fictief was trouwens :) Wel knap gedaan dat het zo echt lijkt. En inderdaad erg leuk dat de herinnering aan bepaalde gebeurtenissen nogal verschilt per hoofdpersoon. De stijl vond ik ook erg fijn.
reactie op @biancabrummelhuis2:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Leuk om te horen, Bianca!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep 2 jaar geleden geplaatst
Wat leuk dat de bandleden na afloop vertellen wat ze na de jaren '70 nog hebben bereikt – daar ben ik bij documentaires ook altijd dol op! ;)
reactie op @nandaroep:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Moet jij het misschien ook maar lezen!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep Ja, ik ben wel nieuwe titels aan het zoeken ivm de zomerstop – lijkt het je iets voor mij?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) De stijl is heel anders dan anders. Dat vond ik leuk. Het verhaal zelf is niet super bijzonder. Het leest wel lekker vlot en laat je blij achter.
Momenteel ben ik bezig in de nieuwe David Mitchell, Utopia Avenue, wat ook gecentreerd is rond een fictieve band in die tijd. Dat heeft wel wat meer diepgang denk ik. Ook gelijk een stuk minder luchtig!
En geen idee of die vertaald gaat worden. Vast wel!

2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Veronique Janssen 2 jaar geleden geplaatst
Even off topic: Wat een leuke foto!!!
reactie op @veroniquejanssen:
Elise Prins (Zoefff en Chaos) Ik "misbruik" mijn katten nog wel eens voor foto's! ?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 March 2020 om 21:01