Tip: Honderd stukjes van mij - Lucy Dillon

Laatste reactie 26/05/2020 16:34 door Bianca
· Markeren als ongelezen
Bianca Brummelhuis 2 jaar geleden geplaatst
Boekinformatie
Titel: Honderd stukjes van mij
Auteur: Lucy Dillon
Uitgever: De Fontein
ISBN e-book : 9789026142017

Dit is het eerste deel van een serie van ondertussen drie boeken. De serie heet de vrouwen van Longhampton. Ieder deel gaat over een andere vrouw uit Longhampton.

Het verhaal

Als Gina er na haar scheiding alleen voor staat, besluit ze haar leven en haar huis op te ruimen: alleen de honderd meest belangrijke dingen mogen blijven. Maar wat is nu écht belangrijk?

Gina Bellamy's leven is een chaos. Daar staat ze dan, na haar scheiding, in een te kleine flat met te veel dozen vol spullen uit haar oude leven. Ze staat voor de keuze: doormodderen of eens en voor altijd uitvinden wie ze écht is. Het is tijd voor drastische maatregelen: al haar bezittingen de deur uit, alleen de honderd meest belangrijke dingen mogen blijven. Maar welke honderd dingen? Elke brief, elk souvenir, elk díng is een herinnering. Gina moet kiezen wat in haar nieuwe leven past en wat ze los wil laten, want alleen dan ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden…

Een opmerking vooraf

Dit is niet echt een feelgoodboek in de zin van dat alles grappig en vrolijk is en eventuele problemen vanzelf worden opgelost. Gina heeft ernstige dingen meegemaakt in het verleden en daar lees je in flashbacks veel over. Ook haar huidige situatie is niet optimaal. Het open einde van het verhaal is nogal bitterzoet. Ben je op zoek naar iets vrolijks en luchtigs, dan is dit niet echt het juiste boek.

Het boek is wel feelgood in de zin van dat het een sterke hoofdpersoon heeft, die een prachtige persoonlijke groei doormaakt. Ze leert zichzelf echt kennen, komt erachter wat ze echt wil en leert om gelukkig te zijn in het hier en nu, in plaats van steeds met het verleden en de toekomst bezig te zijn. Ook leert ze dat je dingen niet te veel voor een ander moet invullen.

Ik vond het een goed verhaal en wilde het toch even noemen in de community.

Wat ik van het boek vond

Ieder hoofdstuk begint met een bepaald item. Dan volgt er een flashback naar iets waar Gina aan moet denken door het item. En daarna volg je Gina weer in het heden. De link tussen het item en het verhaal is de ene keer sterker dan de andere keer, maar het is een geweldige manier om structuur in het verhaal aan te brengen.

In het begin blijft Gina nogal in het verleden hangen. Het is in eerste instantie onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar daar kom je stukje bij beetje achter. Letterlijk stukje bij beetje, omdat het aan de hand van de items gebeurt. De manier waarop ze uiteindelijk met het verleden afrekent, vond ik erg mooi.

Omdat het heden steeds belangrijker wordt, begint Gina ook nog aan een tweede honderd dingen project, dat haast nog mooier is dan het eerste. Hoe meer Gina haar verleden verwerkt en in het heden begint te leven, hoe meer project twee het overneemt.

Wat me vooral opviel is dat het verhaal van Gina zo levensecht aanvoelde. Gina is geen perfecte persoon. Ze maakt fouten en heeft af en toe best nare karaktertrekken. Toch ging ik van haar houden om de manier waarop ze haar problemen aanpakte en haar fouten toegaf, maar niet in schuldgevoel verzandde. Ze komt zowel kwetsbaar als sterk over.

Een bijzondere nieuwe vriendschap werkt zowel helend voor Gina als voor de ander en van deze hartverwarmende vriendschap werd ik echt blij. Een huisdier zorgt ook voor een warm tintje aan het verhaal.

Het bitterzoete einde vond ik eigenlijk wel jammer, maar het is misschien wel logisch. En Gina zelf treedt de situatie met goede hoop tegemoet. De persoon die ze dan is geworden is heel anders en vooral ook gelukkiger dan de persoon die ze aan het begin van het boek was en dat voelde voor mij toch goed als afsluiter.
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 2 jaar geleden geplaatst
Je schrijft: "Dit is niet echt een feelgoodboek in de zin van dat alles grappig en vrolijk is en eventuele problemen vanzelf worden opgelost." Dat doet mij gelijk denken: "Wat maakt een feelgoodboek een feelgoodboek?" Persoonlijk heb ik liever dit soort 'realistische' verhalen dan enkel en alleen grappen en grollen.
Bianca Brummelhuis 2 jaar geleden geplaatst
Ik zat ook al te twijfelen over deze formulering, maar vond dat ik toch even moest waarschuwen dat de problematiek misschien wat heftiger was dan bij veel andere feelgoodboeken. Er zijn inderdaad verschillende soorten van feelgood. Van vrolijke en grappige verhalen, tot  zwaardere verhalen die uiteindelijk wel goed aflopen, tot verhalen die vooral inspireren. Het ligt misschien ook wel een beetje aan de lezer wat feelgood is. Er is denk ik geen algemene definitie.
reactie op @biancabrummelhuis2:
Nanda Roep Juist daardoor ben ik erin geïnteresseerd geraakt... Mooie keuze, @biancabrummelhuis​, is het gebaseerd op non-fictie, weet je dat?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Bianca Brummelhuis Als je naar het dankwoord kijkt, lijkt het erop dat de schrijfster zelf iets dergelijks heeft meegemaakt. Maar het is niet het verhaal van haarzelf.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 May 2020 om 17:43