Vandaag in het 6 uur journaal!

Laatste reactie 17/11/2020 10:15 door Veronique
· Markeren als ongelezen
Elise Prins (Zoefff en Chaos) 1 jaar geleden geplaatst
Mijn man wil altijd journaal kijken tijdens het avondeten. Nou ja, vooruit dan maar. Vandaag was er een item over Sinterklaasboeken, of beter gezegd, over het verwijderen van boeken met Zwarte Piet uit het assortiment van de bibliotheken. Nu denk je, wat heeft dat met onze community te maken? Niks! Maar de zinnen die daarop volgden wil ik toch even met jullie delen!

"Dat bibliotheken hun collectie aanpassen aan de tijdgeest is van alle tijden. Er zijn talloze boeken verdwenen die vroeger volstrekt normaal waren, maar nu echt niet meer kunnen of gewoon uit de tijd zijn, zoals de bouquetreeks." Zo spreekt de verslaggeefster.
Vervolgens komt er een man aan het woord, Bert Sliggers, wetenschapshistoricus. "Als je er een pakt en je gaat lezen, dan denk je: 'Wat vrouwonvriendelijk, wat seksistisch, niet feministisch'. Ook altijd een beetje van 'nou andere culturen daar houden we niet van'."
En hup terug naar de Zwarte Pietenboeken.

Het enige wat ik dacht was 'Pardon?' Ik denk dat duidelijk is dat meneer Sliggers niet van bouquetreeksboeken houdt....

Het is terug te kijken op https://www.npostart.nl/nos-journaal/12-11-2020/POW_04507982, bij ongeveer 6 minuten.
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Jeetje, wat een rare opmerking! Het valt mij ook op dat er gemakkelijke sneren worden uitgedeeld richting vrouwenboeken, laatst heb ik een lezersreactie uitgeknipt, ik weet eigenlijk niet waar ik die nu heb – iemand wilde het opnemen voor de status van thrillerschrijvers en noemde dat het heus geen keukenmeidenromans zijn, echt erg.

Maar de status is heeeel laag. Deze week zat ik weer bij een dame aan tafel, die toegaf dat ze zelf ook snobistisch had gelezen. Dat ze het zo had geleerd op de bibliothecaressenopleiding...

We hebben toch een liefhebber van bouquetachtige boeken, @veroniquejanssen​, kan ik het zo zeggen? Wat vind jij van het fragment dat Elise deelt?
reactie op @nandaroep:
Veronique Janssen Oja hoor! Dat mag je zo zeggen. Daar schaam ik me absoluut niet voor :) Waarom zou ik me ervoor schamen? 
Ik hoor regelmatig: 'maar Bouquetreeksen zijn geen 'echte' boeken' of 'flutverhaaltjes'. Hoezo zijn het geen echte boeken? Hoe wil je het anders noemen? Het zijn toch boeken...

Overigens denk ik dat in een Bouquetreeks net zoveel werk zit als in ieder ander verhaal. Het moet een bepaald gevoel hebben (net zoals je bij een thriller of feelgoodboek verwacht) en veel lezers zijn echte fans en zullen heel snel door een verhaal heen prikken. 

Laat iedereen gewoon lezen wat hij of zij wil en maak er gewoon geen probleem van. Als ik alleen maar Bouquetreeksen wil lezen, dan moet dat toch gewoon kunnen zonder dat ik commentaar krijg? 
Of ben je alleen een lezer als je hoogstaande literaire klassiekers leest? Nee toch? Je bent toch een lezer als je boeken leest. Of dit nu stripboeken zijn, tijdschriften, feelgood, thrillers, roman of Bouqetreeksen. Je bent een lezer als je leest. Wat dat dan ook mag zijn. 

Oke terug naar de Bouquetreeksen.
 ".... uit de tijd zijn, zoals de Bouquetreeks." Het hele schap in de supermarkt (wat trouwens een interessante verkoopplek is, want iedereen komt toch in de supermarkt, slim gedaan!) ligt vol met allerlei soorten. Ik denk dat dit wel aangeeft hoeveel vraag er naar is. 

Toen ik laatst een afbeelding op Insta plaatste over de nieuwe Harlequin x Sweek bundel (5 winnaressen schreven een verhaal en deze bundel is uitgebracht ter ere van 45 jaar Harlequin) kreeg ik uiteenlopende reacties, maar vooral mensen die zeiden: 'die ga ik ook halen!' 
Super leuk toch?  Waarom zo moeilijk doen? 

1 jaar geleden

Beantwoorden

Elise Prins (Zoefff en Chaos) Nou inderdaad! Schappen vol en ze blijven gemaakt worden. Dus hoezo ouderwets?

Ieder zijn ding.

Ik hoop maar dat bibliotheken iets uit hun collectie halen omdat het te lang niet meer uitgeleend is, of wanneer het boek uit elkaar valt. Nu kan ik me voorstellen dat bouquetreeksboeken inderdaad snel kapot gelezen worden. Maar om ze nou om hun inhoud maar meteen te schrappen?


1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Roep We hebben echt nog veel werk te doen! ? Veronique heeft gelijk, er zit net zo goed veel werk in. Dat probeer ik nu ook over feelgood-auteurs te benoemen: dat het ondernemende vrouwen zijn die het toch maar starten, afmaken en ondernemen! Ik hoop echt dat we de gedachten over feelgood kunnen keren!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Veronique Janssen Yes dat hoop ik ook! 


1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 November 2020 om 19:01