Wat als je niet meer kunt lezen?

Laatste reactie 12/08/2021 10:49 door Lianne
· Markeren als ongelezen
Lianne Reijntjes 10 maanden geleden geplaatst
Zo druk geweest met schrijven van boeken dat het bloggen erbij in schoot! Ik had drie novelles die ik moest inleveren voor Loft, en daarbij ook nog mijn feelgoodroman Opgescheept, die naar de drukker moest. Alles komt in september uit, dus dan heb ik eindelijk weer wat meer rust. Maar nu zijn al mijn schrijfdeadlines achter de rug en heb ik wat meer tijd voor andere dingen.

Met vandaag: een wat persoonlijker onderwerp. Het schrijven gaat mij zoals je ziet goed af, maar het lezen? Sommige mensen hebben last van een writersblock. Nou, ik heb sinds begin dit jaar al last van een readersblock. Waar ik vorig jaar voor mijn doen veel gelezen heb, zijn mijn boeken van dit jaar nog niet eens op één hand te tellen.

Dat heeft niet zozeer met tijdgebrek te maken. Ook niet met het gevoel van onrust of uitstelgedrag (waarom ben ik nu een boek van iemand anders aan het lezen? Ik heb zelf deadlines, ik moet zelf schrijven!) als ik aan het lezen ben. Ik moest tot een pijnlijke conclusie komen dat het maar één ding was:

Onzekerheid.

Ik zie zoveel nieuwe boeken voorbijkomen. Met de meest prachtige en lovende recensies. Dingen als 'Hartverscheurend mooi!', 'Dit boek heeft me zo geraakt!' of 'Wat een ontroerend verhaal!' zijn dingen die ik vaak voorbij zie komen. 

En natuurlijk ben ik dan wel nieuwsgierig, en zou ik vanwege al die lovende recensies al die boeken heus wel willen lezen, maar ik durf niet.

Bang dat mijn gedachten bevestigd worden en ik denk: zie je wel? Dit boek is beter dan dat van mij. Zij heeft een veel beter boek geschreven dan ik.

Ik weet dat dit misschien onzin is, maar aangezien mijn debuut nogal wisselend ontvangen wordt, ben ik dus steeds banger dat boeken die veel beter beoordeeld worden, inderdaad veel beter zijn dan de mijne. Dat die gedachte bevestigt wordt. Dat ik een flutboek heb geschreven.

Denk dat dat wel een beetje het nadeel is aan schrijver zijn. Je gaat jezelf vergelijken met andermans werk. Ik kan boeken niet meer gewoon als lezer lezen.

En ik wil het zo graag. Natuurlijk wil ik heel graag boeken van collega-auteurs lezen, zonder me slecht te voelen over mezelf. Maar op dit moment lukt me dat nog niet. In september heb ik vakantie, dus dan ga ik het weer langzaam proberen. En eerst zien hoe Opgescheept en de Loft-trilogie ontvangen worden. Hopelijk krijg ik dan het vertrouwen in mezelf en mijn schrijfwerk weer langzaam terug... :)

Wordt vervolgd!

Liefs,
Lianne
Marieke Scheers 10 maanden geleden geplaatst
Ach die onzekerheid. Ik kan wel roepen: laat het los, maar zo eenvoudig is het niet. Toch heeft vergelijken geen zin. Iedereen heeft zijn eigen wijze van schrijven en ook lezers hebben hun eigen voorkeuren. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken. Ook Lucinda Riley heeft fans en haters. Doe gewoon wat je doet, want er zijn genoeg lezers die ban jouw boeken genieten. En lees omdat je het leuk vindt, maar ga niet vergelijken.


Tof dat drie novelles bij Loft uitkomen!
reactie op @mariekescheers:
Lianne Reijntjes Dank je wel voor je bericht! Ik wil ook echt weer graag gaan lezen omdat ik het leuk vind, zonder hiermee bezig te zijn. Ik ga het binnenkort weer proberen, sowieso met deze woorden in mijn achterhoofd :)
10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 August 2021 om 15:41