Zijn er maar relatief weinig uitgevers in Nederland die Feelgood boeken uitgeven?

Laatste reactie 23/05/2021 21:20 door Martine
· Markeren als ongelezen
Martine Hoogschagen 1 jaar geleden geplaatst
Oeps er ging denk ik even iets fout. De tekst is verdwenen maar bij deze in de herkansing.

Ik stelde vandaag in twee Feelgood Facebookgroepen een vraag. Nanda stelde voor om het hier ook even te doen, dus bij deze:

Ben jij Feelgood schrijfster? Ik heb een vraagje voor je ?:

Klopt het echt dat er momenteel eigenlijk maar relatief weinig uitgevers in Nederland Feelgood boeken uitgeven van Nederlandse schrijfsters??
DVP, Marmer en HarperCollins hebben op dit moment een stop op het aanleveren van manuscripten volgens hun website.
Blijft dan over Zomer & Keuning, De Boekerij, LS Amsterdam, De Fontijn, Godijn, Phoenix, Xander en The House of Books???
Tinteling Romance en SVM doen alleen New Adult?
Loft, Books&Butterflies, Justreadthebooks en HIT alleen e-books.
Mijn eerste manuscript ooit heb ik bijna klaar en nu vraag ik me af waar ik deze het beste heen kan sturen, nu schijnbaar de uitgeverijen compleet bedolven zijn onder manuscripten door alle schrijfinspiratie in Coronatijd.
Met heel veel plezier schreef ik zelf een heerlijk Coronavrij Feelgood verhaal over Lynda uit Hoorn, die voor een jaar naar Frankrijk gaat om een foodblog te starten. Wat Lynda beleeft is losjes gebaseerd op mijn eigen “Ik vertrek” achtige ervaringen ? na 15 jaar wonen en werken in Frankrijk (B&B). Natuurlijk komt Lynda ook een leuke Fransman tegen ♥ maar door de cultuurverschillen kunnen ze het aanvankelijk niet zo goed met elkaar vinden ⚡?? Voor de lezers levert deze Feelgood romance een leuk inzicht in de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Fransen ?? en het leven op het Franse platteland ipv in een Nederlandse stad ?
Klopt het dat het gebruikelijk is om in eerste instantie een manuscript naar maximaal drie uitgevers te sturen? Zo ja naar welke drie zou ik dan op dit moment het beste kunnen sturen?? #durftevragen
Frankrijk is een populair vakantieland en er zijn altijd veel kijkers naar het tv programma “Ik vertrek”, dus ik denk/hoop dat er belangstelling zal zijn om mijn boek te lezen. Maar welke uitgever zou interesse kunnen hebben om het uit te geven??
Mijn manuscript is door 5 kritische personen proefgelezen. De eerste reacties: ‘Het leest als een trein’, ‘Ik wil steeds weten hoe het nu verder gaat’ en ‘Het leest lekker weg en ik voel heel veel herkenning’.
Alvast heel veel dank voor jouw reactie/suggesties!
?Martine – chezmartine.nl
Ps een privé berichtje kan natuurlijk ook
Ps mochten er nog vragen zijn, aarzel dan niet om deze te stellen

Veronique Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Hee Martine, volgens mij hebben wij ook al contact gehad via Facebook ;) 
Nanda Roep 1 jaar geleden geplaatst
Ha @martinehoogschagen​,

Wat leuk om je hier te treffen – goed dat je bent gekomen! #gezellig Ik ga de vragen voor je beantwoorden:

* Klopt het dat het gebruikelijk is om in eerste instantie een manuscript naar maximaal drie uitgevers te sturen?
Je mag naar zoveel je wilt sturen, maar het is idd wel handig om het in 'blokjes' van 3-5 verschillende plaatsen te doen. Ik zou zeggen: begin bij de uitgevers waar je het liefste zou zitten, en zo kun je verder werken.

*Blijft dan over Zomer & Keuning, De Boekerij, LS Amsterdam, De Fontijn, Godijn, Phoenix, Xander en The House of Books???
Dat zou kunnen, het is iig alvast een flinke rij waarmee je kunt beginnen.

*Met heel veel plezier schreef ik zelf een heerlijk Coronavrij Feelgood verhaal...
Dat klinkt alvast heerlijk, en sowieso is er het schrijfplezier geweest. ;)

Kun je hier iets mee? Concluderend zou ik zeggen: gewoon 3-5 enveloppen/mails maken en op verzenden drukken. Veel succes!


Martine Hoogschagen 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Veronique ja eerder deze week kennis gemaakt op dit forum.

Hallo Nanda hartelijk dank voor jouw uitleg! Ik begin inderdaad maar gewoon met drie. Ik heb diverse reacties gehad op mijn vraag op Facebook. De algemene mening was wel dat het inderdaad drukker is met het aanleveren van manuscripten dus het duurt wat langer voor je antwoord krijgt en met name voor debutanten minder kans op succes, maar ik ga natuurlijk gewoon proberen :-) 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 May 2021 om 19:57